Ekonomija     | 15.10.2019. 14:36 |

RCC: Zapadni Balkan plaća za neprijavljen rad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Neformalno zapošljavanje je rad koji je sam po sebi zakonit, ali nije prijavljen vlastima u svrhe poreza, socijalnog osiguranja, poštivanja zakona o radu. Kao takav ima važnu ulogu u svim ekonomijama zapadnog Balkana, jer široko rasprostranjen neformalni rad lišava vlasti potencijalnih poreskih prihoda, dovodi do nepoštene konkurencije te često utiče na prava radnika i pristojne uslove rada, ocijenila je šefica programskog odjela Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Maja Handziska Trendafilova na otvaranju regionalne radionice o neprijavljenom radu u regionu danas u Sarajevu. 

Istakla je da prema procjenama, ukupni gubitak prihoda u šest ekonomija zapadnog Balkana zbog neprijavljenog rada je nekoliko milijardi eura, što su značajna sredstva koja su se mogla iskoristiti za poboljšanje usluga ili infrastrukturne projekte.

Neformalno zapošljavanja u Albaniji iznosi 29.4 posto, Bosni i Hercegovini 30 posto, Kosovu 23 posto, Crnoj Gori 33 posto, Sjevernoj Makedoniji 18.5 posto i Srbiji 19.5 posto, a procjena ukupnog broja neprijavljenih radnika na zapadnom Balkanu je 1.400.000 ljudi. 

- U anketama o radnoj snazi procjenjuje se da između 20 i 30 posto zaposlenih osoba radi neprijavljeno, dok prema istraživanju preduzeća koje provodi Svjetska banka skoro se polovina, odnosno 49,2 posto preduzeća u regionu takmiči sa firmama koje rade na crno - pojasnila je Handziska Trendafilova. 

Radionicu, na kojoj su se okupili donosioci politika sa zapadnog Balkana, socijalni partneri, stručnjaci iz regiona i šire, organizovao je projekat Vijeća za regionalnu saradnju "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja" (ESAP).

Učesnici su razgovarali o glavnim izazovima i inicijativama politika u svrhu rješavanja pitanja neprijavljenog rada, pri čemu su posebnu pažnju posvetili razmatranju novih inicijativa za jačanje regionalne saradnje i njenih koristi.    

Vijeće za regionalnu saradnju i Međunarodna organizacija rada (ILO) će u naredne tri godine zajedno raditi na provođenju druge faze projekta Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja, koju finansira Evropska unija, a u okviru koje će se nadovezati na prethodni rad, te zajedno sa partnerima i akterima iz regiona raditi na primjeni holističkog strateškog pristupa rješavanju pitanja neprijavljenog rada, pri čemu će se raditi i na uspostavljanju dinamične regionalne zajednice državnih službenika i partnera koji će promovisati razmjenu dobrih praksi i uzajamno učenje partnerskih institucija u regionu, saopćeno je iz RCC-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom