Svijet     | 12.10.2019. 10:56 |

Japan - Evakuacija stanovnovnika zbog tajfuna, jedna osoba poginula

FENA Internet

TOKIO, 12. oktobra (FENA) - U Japanu je jedna osoba poginuo, a milion stanovnika se evakuiše zbog tajfun koji će zahvati tu zemlju u subotu popodne, donoseći najobilnije kiše i najsnažnije vjetrove u posljednjih 60 godina.

Muškarac u četrdesetim godinama poginuo je kada se njegov automobil prevrnuo u subotu ujutru u prefekturi Chiba istočno od Tokija, gdje su snažni vjetrovi, prenosi javni emiter priograma NHK. Četiri osobe su povrijeđene, također u Chibi, a vjetar je odnio krovove s nekoliko kuća.  

Brojne lokalne vlade izdale su preporuke za evakuaciju u regijama posebno rizičnim od poplava i klizišta, uključujući neke u široj regiji Tokija koja je najmnogoljudnija u Japanu, navodi NHK.

Tajfun Hagibis, koji znači "brzina" na filipinskom jeziku Tagalog, zahvatit će kopno na najvećem japanskom otoku Honshu u subotu u kasnim popodnevnim satima, mjesec dana nakon što su najsnažniji tajfuni koji su pogodili zemlju u posljednjim godinama uništili ili oštetili 38.000 kuća i izazvali prekide u snabdjevanju električnom ernergijom.

Više od 16.000 domaćinstava ostalo je bez snadijevanja strujom, među kojima 7.200 u Chibi, koja je bila najteže pogođena tajfunom Faxai prije mjesec dana, saopćilo je ministarstvo  industrije.

Ministarstvo odbrane uspostavilo je novi Twitter nalog kako bi objavljivalo informacije o naporima u borbi protiv prirodne katastrofe.

Prodavnice, tvornice i metro zatvoreni su kao mjera predostrožnosti, dok je trening za Veliku nagradu Japana Formule jedan planiran za subotu otkazan.

Dvije utakmice Svjetskog prvenstva u ragbiju također su otkazane.

Više od 1.600 letova je otkazano. Međunarodni aerodom Narita u blizini Tokija prestao je primati avione od 11.00 sati dok je željeznički saobraćaj prekinut.

Olujni vjetrovi zahvatili su pacifičku obalu Honshua u subotu, a prognozirano je i da će ih i danas biti praćeno obilnim kišama koje izazivaju poplave i klizišta, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Zuckerberg sa premijerom Japana o rizicima umjetne inteligencije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo