Bosna i Hercegovina     | 11.10.2019. 16:22 |

INO BiH - U Istočnom Sarajevu identificirano pet žrtava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - U Spomen-kosturnici u Miljevićima te u Područnom uredu Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu identificirano je pet žrtava proteklog rata.

Radi se o jednoj žrtvi bošnjačke i četiri žrtve srpske nacionalnosti koje su u toku proteklog rata nestale na području Šekovića, Goražda i Sarajeva.

U Spomen - kosturnici članovi porodice danas su identificirali posmrtne ostatke Muhameda (Ragib) Ferhadbegovića, rođenog 1968. godine u Šekovićima gdje je i nestao, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 2014. godine, također u Šekovićima.

U Područnom uredu u Istočnom Sarajevu identificirana je jedna žrtva nestala u Goraždu te tri osobe koje su nestale u Sarajevu, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na lokalitetu u groblju Lav u Sarajevu. Porodice su potvrdile identitete žrtava koji su dobiveni DNK analizom pa su danas identificirani:

1. Vasilije (Vaso) Ninković, rođen 1919. godine u Miljevini, nestao 1992. godine u Sarajevu, posmrtni ostaci ekshumirani 2001. godine na groblju Lav u Sarajevu;

2. Petko (Danilo) Stojanović, rođen 1927. godine u Rogatici, nestao 1992. godine u Goraždu, posmrtni ostaci ekshumirani 1999. godine u Vitkovićima - željeznička stanica - Goražde;

3. Branko (Andrija) Šuković, rođen 1924. godine u Gacku, nestao 1992. godine u Sarajevu, posmrtni ostaci 1999. godine ekshumirani na groblju Lav u Sarajevu;

4. Milan (Ristan) Drašković, rođen 1947. godine u Trnovu, nestao 1992. godine u  Sarajevu, posmrtni ostaci ekshumirani 1999. godine na groblju Lav u Sarajevu.

Danas su članovi porodica ponovo identificirali još pet žrtava srpske nacionalnosti, odnosno posmrtne ostatke koji su pronađeni nakon revizije kosturnica i prve identifikacije. U tim slučajevima će se raditi reasocijacija s ostalim dijelovima skeleta – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Identifikovana još jedna žrtva iz Srebrenice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'