Bosna i Hercegovina     | 11.10.2019. 13:26 |

Heljić: Udruženje tužitelja FBiH zalaže se za izgradnju neovisnog pravosuđa

FENA Saopćenje

NEUM, 11. listopada (FENA) - Udruženje tužitelja Federacije BiH zalaže se za izgradnju neovisnog pravosuđa u BiH, posebno za unapređenje tužiteljske profesije, izjavila je u Neumu predsjednica tog udruženja Šeila Heljić tijekom stručnog savjetovanja tužitelja koje je ove godine okupilo preko 200 tužitelja iz BiH i regije.

Heljić je istaknula da su članovi slobodni iskazati svoja mišljenja i artikulirati zahtjeve u odgovarajućim pravcima, pri tome ne trpeći bilo kakve pritiske i ograničenja, priopćeno je iz Udruženja tužitelja FBiH.

Pored tužitelja, XII. stručnom savjetovanju prisustvovali su i predstavnici strukovnih udruženja u pravosuđu, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, policijskih tijela te akademske zajednice u BiH.

Stručnom savjetovanju nazočili su i mnogobrojni članovi i predstavnici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, što je bila i dobra prilika za vraćanje dijaloga između struke i VSTV BiH, kao i prilika za raspravu o brojnim važnim pitanjima u pravosudnoj zajednici.

Uz predstavnike Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH savjetovanju su nazočili i predstavnici pravosudne zajednice iz regije. Razgovaralo se o bilateralnoj suradnji u interesu struke i jačanja profesionalnog integriteta te razmjene iskustava u vezi metodologije suzbijanja svih oblika kriminaliteta..

Savjetovanje se ove godine odvijalo sinkronizirano u nekoliko panela. Fokus je stavljen na korupciju, gospodarski i organizirani kriminal, ratne zločine, trgovinu ljudima, nasilju nad ženama i djecom u digitalnom okruženju, maloljetnicima u kaznenom postupku, te modalitetima i prevenciji zlouporabe migracije i azila.

Udruženje tužitelja FBiH savjetovanje je organiziralo u suradnji s Centrom za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH i Republike Srpske, uz podršku Misije OESS-a u BiH, UNICEF-a, Međunarodnog foruma solidarnosti "EMMAUS", Centra za istraživanje kriminaliteta (CPRC), Atlantskom inicijativom u BiH, IOM-om, AIRE, LUCID Linxom i drugim partnerima.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U pretresu kuće u Neumu pronađena droga

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

Maslać i Jurković: Neum ima potencijal za unaprjeđenje i razvoj turizma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'