Bosna i Hercegovina     | 10.10.2019. 12:38 |

Sutra posjeta timovima koji uklanjaju ekplozivna sredstva iz Mostarskog jezera

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. oktobra (FENA) - Posjeta timovima koji od 29. septembra do 13. oktobra rade na uklanjanju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava i municije iz Mostarskog jezera bit će upriličena u petak, 11. oktobra, u 11 sati.

Delegaciju koja će posjetiti timove na lokaciji Mostarskog jezera sačinjavat će ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalník sa saradnicima, ministar unutrašnjih poslova Republike Češke Jan Hamaček, predsjednik policije Republike Češke, brigadni general MGR Jan Švejdar, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i direktor FUCZ Fahrudin Solak.

U toku posjete prezentovat će se poduzete aktivnosti i učinci ove misije, a prisutni će putem monitora (snimanje podvodnim kamerama i dronovima za podvodno snimanje) moći vidjeti rad timova na podvodnom deminiranju Mostarskog jezera, saopćeno je iz FUCZ-a.

Naime, u okviru četvrte ekspertne misije u 2019. godini, pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izviđaju, izvlače i uništavaju neeksplodirana ubojna sredstava i municiju (odbačene ili zaostale iz rata) na lokaciji Mostarskog jezera na području Grada Mostara.

U okviru ove misije za deminiranje angažovano je 20 pripadnika policije Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, zajedno sa medicinskom i ostalom podrškom, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ “Mostar” te tri pripadnika Ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS (RUCZ). Na jedan dan uključila se i ISS-Interventna spasilačka služba Mostar čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su potom pripadnici FUCZ-a i Ronilačko pirotehničkog tima Policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i municiju.

Do sada su pronađene velike količine NUS-a i municije koje su uklonjene ili uništene, a nastavlja se detaljno pretraživanje i čišćenje kako bi se Mostarsko jezero u potpunosti očistilo od eksplozivnih sredstava, saopćeno je iz FUCZ-a.

Inače, ova saradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike.

Planirano je i da u 2020. godini Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH, stoji u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Potres jačine 2,8 po Richteru na mostarskom području

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se u Mostaru s predsjednikom Srbije

Vučić sletio u Mostar; nakon više od 30 godina uspostavljena direktna aviolinija s Beogradom

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!