Bosna i Hercegovina     | 07.10.2019. 14:43 |

BiH i Šri Lanka imaju sve uvjete za dalje jačanje bilateralne saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Nerezidentni ambasador Bosne i Hercegovine za Demokratsku Socijalističku Republiku Šri Lanku Muhamed Čengić, sa sjedištem u Nju Delhiju, uručio je akreditivna pisma predsjedniku DSR Šri Lanke Maithripalu Siriseniju.

Na svečanoj ceremoniji, kojoj je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Šri Lanke Tilak Janak Marapane, akreditivna pisma predali su ambasadori 14 zemalja koji nerezidentno pokrivaju Šri Lanku.

Predsjednik Sirisena izrazio je dobrodošlicu novoimenovanim ambasadorima i izrazio očekivanje da će njihov rad doprinijeti daljnjem razvoju bilateralne saradnje.

Tokom boravka u Kolombu ambasador je imao susret s premijerom Šri Lanke Ranil Wickremesingheom koji je pokazao interes za dalji razvoj odnosa kroz jačanje privredne, naučne, tehničke, kulturne i parlamentarne saradnje. Premijer Wickremesinghe je tokom razgovora pokazao dobro poznavanje prilika u regionu, te izrazio interes da posjeti Bosnu i Hercegovinu kada se steknu uvjeti.

Ministar vanjskih poslova Tilak Janak Marapane je, tokom razgovora s ambasadorom dan nakon predaje akreditiva, istakao da dvije zemlje imaju sve uvjete za dalje jačanje bilateralne saradnje, te za nastavak uspješne saradnje u međunarodnim tijelima i organizacijama. Posebno je istakao zadovoljstvo činjenicom da je imao priliku da posjeti Bosnu i Hercegovinu gdje se lično uvjerio u mogućnosti razvoja odnosa u oblasti turizma, trgovine, energetskom sektoru, ali i u međusobnoj razmjeni iskustava u rješavanju konflikata.

Ambasador je imao susret i s Johnom Amaratungom, ministrom turizma, koji je podržao nastojanja turističkih kompanija i medija da podstaknu posjete turista u oba pravca. U tom smislu izrazio je spremnost Ministarstva da potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o saradnji dvije zemlje u oblasti turizma ova saradnja dobije podršku na najvišem državnom nivou, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Andree Zaimović predala akreditive kralju Španije - Kontinuirana i bezrezervna podrška Španije

Vlada Šri Lanke razmatra stanje s pitkom vodom kao kritičnu situaciju

Delegati u Federalnom parlamentu komentirali imenovanje Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo