Bosna i Hercegovina     | 04.10.2019. 16:52 |

FCJP - Okrugli sto o ulozi udruženja sudija i tužitelja u reformi pravosuđa

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Odgovornost za aktuelno teško stanje u pravosuđu u Bosni i Hercegovini snosi prije svega Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) kao krovno regulatorno tijelo, a u određenoj mjeri tu odgovornost dijeli i profesionalna zajednica vlastitim pasivnim odnosom i nereagiranjem na očigledne anomalije koje opterećuju rad nositelja pravosudnih funkcija - sudija i tužitelja.

Istaknuto je to danas na okruglom stolu o temi "Uloga udruženja sudija i tužitelja u reformi pravosuđa", održanom u Sarajevu u organizaciji Fondacije - Centar za javno pravo (FCJP).

Kako je rečeno, situaciju u tom pogledu karakterizira marginalizacija i pasivizacija udruženja sudija i tužilaca, kojima, inače, pripada istaknuto mjesto u izgradnji nezavisnog pravosuđa, kao i u sprječavanju političkog utjecaja na sudove, te isključivanju lobističkih uplitanja u rad pravosudnih tijela.

O ovim i drugim izazovima pred kojima se nalazi bh. pravosuđe, govorili su uvodničari skupa - sutkinja Vrhovnog suda FBiH Slavica Cindrak i tužitelj Tužiteljstva BiH Džermin Pašić, potcrtavajući da aktuelno stanje, generalno, karakterizira pad povjerenja javnosti u rad pravosuđa, a o čemu svjedoče i izvještaji relevantnih institucija poput OSCE-a, američkog Kongresa, Evropske komisije...

U tom pogledu su identificirani brojni problemi koji se vežu za djelovanje VSTV-a, uključujući proces izbora i imenovanja, personalna rješenja te pojavu produžavanja mandata članovima Vijeća, kao i vođenje disciplinskih postupaka i segment edukacije sudija i tužitelja, a sve u kontekstu izmjena Zakona o VSTV-u BiH.

Istovremeno, uvodničari su ocijenili kako je izostala saradnja VSTV-a i strukovnih udruženja, čemu doprinosi nezainteresiranost Vijeća za razvoj te saradnje, koje je pritom u određenoj mjeri preuzelo ulogu udruženja sudija i tužitelja u BiH.

Istaknuto je kako su reagiranja udruženja sudija i tužitelja u BiH na određene pojave nerijetko različita, te da se kreću u rasponu od osude do podrške, a što su pokazala dešavanja koja se vežu za djelovanje VSTV-a poput inicijative za provjeru ratne prošlosti sudija, bez disciplinskih postupaka, u vezi s čime je Udruženje sudija u FBiH zatražilo ostavke svih članova i predsjednika VSTV-a, dok je Udruženje sudija u RS-u dalo podršku Vijeću, odnosno tim zaključcima.

Izostanak odgovarajuće reakcije karakterizira i situaciju u vezi aferom „Potkivanje“ kojom je, kako je rečeno, nanijeta ogromna šteta bh. pravosuđu i uopće reformskom putu sektora pravde u BiH. 

Stoga je, kako je konstatirano, neophodno djelovati na novom pozicioniranju udruženja sudija i tužitelja, na način uspostave partnerstva s VSTV-om, uključujući i osiguranje prisustva predstavnika tih udruženja u sastavu Vijeća, a sve radi aktivnog djelovanja na planu zaštite sudske vlasti, te osiguranja izbora najkompetentnijih kadrova pri čemu bi se izbjegla situacija da kriteriji poput nacionalne, ili spolne pripadnosti budu jedini i/ili presudni.

Skup je bio prilika za širu i sveobuhvatnu debatu o aktuelnom stanju u pravosuđu, ali i temeljnim zadacima udruženja sudija i tužitelja kao respektabilnih partnera u reformi pravosuđa i promociji integriteta i neovisnosti pravosudnih djelatnika te uspostavljanju kritičkog dijaloga unutar struke, kao i o angažmanu u pogledu artikuliranja problema koji su uočeni u pravosuđu.

U sklopu dijaloga otvorena su i brojna druga pitanja, te pritom identificirane slabosti postojećeg sistema udruživanja, uključujući i odgovornost udruženja sudija i tužitelja za stanje i prisutne slabosti u bh. pravosuđu, odnosno za iznalaženje odgovora na svaku konkrenu situaciju koja šteti općoj percepciji pravosuđa, njegovoj neovisnosti, profesionalnosti i transparentnosti.

Između ostalih, u radu skupa sudjelovala je predsjednica Upravnog odbora Udruženja sudija Srbije Snežana Bjelogrlić, koja je sudionike upoznala o iskustvima tog udruženja, s fokusom na angažman na odbrani sudske neovisnosti i otpora političkom pritisku i uspostavi mehanizama političke kontrole pravosudnih institucija.

Organizator skupa - Centar za javno pravo predstavlja mjesto javnopravnog diskursa o akutnim problemima koji prate ustavnopravnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine i zemalja iz regiona, kao i njihovo približavanje evropskim integracijama.

Centar je Fondacija koja je posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, u okviru Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Evropi, osnovana prema bosanskohercegovačkom pravu, a s temeljnim zadatkom uspostave naučnih kriterija kao mjerila prema kojima se mora uobličavati javno pravo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sve više sporova završava sudskom nagodbom

Stranke Trojke - Pravosuđe BiH je duboko korumpirano (VIDEO)

Stranke Trojke - Pravosuđe BiH je duboko korumpirano

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo