Svijet     | 04.10.2019. 11:01 |

EU i VE nastavljaju podršku reformama na zapadnom Balkanu i u Turskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Nastavak zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku bit će najavljen tokom regionalne konferencije koja se biti održana 9. oktobra u Skoplju. Time EU i Vijeće Evrope nastavljaju podržavati reforme iz oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu zapadnog Balkana i Turske. 

Druga faza ovog programa, vrijedna 41 milion eura, trajat će do 2022. godine i obuhvatit će šire teme, uključujući po prvi put temu slobode izražavanja i slobode medija, saopćeno je iz EU i Vijeća Evrope.

Program će biti fokusiran na četiri teme - provođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, sprečavanje diskriminacije i zaštitu prava osjetljivih grupa, kao i slobodu medija.  

Nastavak programa biće nadogradnja na rezultate prve faze programa koja je provedena od 2016. do 2019. godine. U tom periodu kroz Horizontal Facility su zabilježeni značajni rezultati - poboljšan je zatvorski sistem i prava osuđenika, izgrađena su tolerantnija školska okruženja i ojačani antikoruptivni zakoni i mjere.

Takođe, ovaj program je podržao efikasnost pravosudnih sistema korisnica i omogućio više jednakih mogućnosti za pripadnike i pripadnice osjetljivih grupa.

U naredne tri godine, ovaj program će se baviti ostalim izazovima u spomenute četiri oblasti, kroz fleksibilan mehanizam koji omogućava institucijama korisnicima da postupaju u skladu sa preporukama savjetodavnih i nadzornih tijela Vijeća Evrope.

Naročito važna će biti razmjena iskustava i uspješnih praksi za prevazilaženje izazova zajedničkih za sve aktere na zapadnom Balkanu i za Tursku.

Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku (Horizontal Facility II) 2019-2022 je zajednička inicijativa Evropske unije i Vijeća Evrope, pokrenuta radi saradnje s regionom zapadnog Balkana i Turskom. Ovaj program podržava prilagođene reformske procese o kojima su postignuti dogovori s institucijama, u skladu sa relevantnim preporukama tijela Vijeća Evrope nadležnih za nadzor i savjetovanje iz oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta