Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 17:11 |

Određen pritvor osumnjičenima iz akcije 'CER'

FENA Saopćenje

BRČKO, 3. oktobra (FENA) - Odlučujući ponovno o prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH da se odredi pritvor osumnjičenim licima D.Š., N.H. i A.B., koja su slobode lišena u policijskoj akciji kodnog naziva „CER“, Osnovni sud Brčko distrikta BiH u četvrtak je donio rješenje kojim je osumnjičenima odredio jednomjesečni pritvor u koji će se uračunati vrijeme koje su do sada proveli u pritvoru.

Uvažavajući uputstva iz ukidajućeg rješenja Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, svaki od troje osumnjičenih saslušan je u prisustvu svog branioca, koji su im postavljeni iz reda advokata Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH, imajući u vidu činjenicu da se brčanski advokati nalaze u totalnom štrajku i da nisu obezbijedili ni minimum uslova rada, što je dovelo do toga da se ne odazivaju na bilo kakve pozive suda, pa ni za obavljanje advokatske djelatnosti kada je to u interesu stranke.

Od ovakve prakse, advokati nisu odstupili ni u ovom slučaju, budući da je brčanski advokat Jovanović Siniša, nakon što je po zahtjevu osumnjičenih D.Š. i A.B., od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH danas pozvan da pristupi pred sud i da navedenim licima bude branilac, odbio da dođe i brani navedena lica pravdajući se navodima da se nalazi u štrajku, saopćeno je iz Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

Poštujući uputstva iz ukidajućeg rješenja Apelacionog suda Brčko distrikta BiH i primjenom Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH te relevantnih odredbi Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i Ustava Bosne i Hercegovine, postupajući na ovakav način Osnovni sud Brčko distrikta BiH je u ovim vanrednim okolnostima zaštitio kako prava pojedinca na odbranu, tako i interes javne bezbjednosti, sprečavanja kriminala i zaštite prava i sloboda drugih građana Brčko distrikta BiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'