Svijet     | 03.10.2019. 16:59 |

Vučić traži potporu Višegradske skupine Srbiji na putu u EU

FENA Agencije

BEOGRAD/PRAG, 3. listopada (FENA) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je u četvrtak u Pragu od članova Višegradske skupine i Slovenije da, kao članice Europske unije, ubuduće podrže službeni Beograd u procesu eurointegracija i izvan bilateralnih razgovora, kako bi Srbija mogla reći da u Bruxellesu ima prijatelje koji će se za nju boriti.

Vučić je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa šefovima država članica Višegradske skupine i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, istaknuo kako je problem to što Srbija ne može sa sigurnošću znati kada će doći na red za članstvo u EU i hoće li to biti, kao što je ranije najavljivano, 2025. godine.

"Onako kako ste vi nekad gledali na zapadne zemlje, tako mi danas gledamo na Višegradsku skupinu i uspjehe koje ste postigli, nadajući se da jednog dana možemo pripadati tom klubu. Uz naš naporan rad potrebni su nam i vaša potpora i razumijevanje", rekao je Vučić, prenosi Hina.

On je naveo kako Srbija zapravo ne zna što su precizni uvjeti u procesu eurointegracija kada je riječ o rješenju pitanja Kosova.

Vučić je istodobno uvjeren kako će Srbija kao "lojalni i odani prijatelj" moći pridonijeti i napretku EU i ubrzanom razvoju bilateralnih odnosa.

Domaćin summita Višegradske skupine u formatu V4 + Slovenija u Pragu, češki predsjednik Miloš Zeman, rekao je na tiskovnoj konferenciji da je Srbija dobila jednoglasnu podršku u pristupanju Uniji.

"Drago mi je što vas mogu izvijestiti da svi predsjednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije u EU. Spremni su da tom učlanjenju maksimalno pomoći", istaknuo je Zeman na tiskovnoj konferenciji, a to je stajalište potvrdio i mađarski šef države Janos Ader.

"Sve zemlje ovdje su za ulazak Srbije. To je novost, o tome smo pričali. Naša pozicija ostaje nepromijenjena. Što se tiče stabilnosti Balkana, želim reći da to nije samo u interesu Srbije, već u interesu cijele Unije", naglasio je predsjednik Mađarske na tiskovnoj konferenciji u Pragu, s koje su izvijestili beogradski elektronički mediji.

Šefovima države Višegradske skupine - Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, danas su se na dvodnevnom summitu po pozivu pridružili i predsjednici Srbije i Slovenije, Aleksandar Vučić i Borut Pahor.

Cilj razgovora je bio da se zemlje Zapadnog Balkana potaknu na napredak u rješavanju bilateralnih sporova te da se naglasi jasna potpora "politici otvorenih vrata EU", prenosi Hina pisanje beogradskih medija.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

U Srbiji potraga za nestalom dvogodišnjom djevojčicom, aktiviran alarm

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo