Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 14:21 |

Tužilaštvo KS uložilo žalbu na odluku OSS-a o ukidanju pritvora Rami Brkiću

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) uložilo je žalbu na Odluku Općinskog suda Sarajevo (OSS), a nakon što je zaprimilo Rješenje tog suda kojim se ukida pritvor optuženiku i osuđeniku - bivšem policijskom komesaru Unsko-sanskog kantona (USK) Rami Brkiću, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu.

Brkić je prvobitno bio optužen u predmetu kojim je obuhvaćena i sutkinja Suda BiH Azra Miletić, a teretio se da je zajedno sa Senadom Šabićem, putem posrednika, sutkinji nudio dar (mito) kako bi im bila umanjena kazna, ili da budu oslobođeni krivnje u tadašnjem žalbenom postupku.

Brkić i Šabić su nakon toga napustili teritoriju BiH te je, budući da su postali nedostupni bh. pravosuđu, postupak u spomenutom predmetu razdvojen i vođen protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepeno osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi.

Međutim, Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je tu presudu te je daljnje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo, a budući da je nakon trogodišnjeg bijega Ramo Brkić 29. maja 2019. godine uhapšen na graničnom prijelazu Gruškovje u Sloveniji i proces protiv njega prebačen je, također, na Općinski sud Sarajevo, a zastupanje optužnice u ovom slučaju na Tužilaštvo KS.

Inače, Brkić je u drugom predmetu, u novembru 2015. godine pravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 11 godina zbog organizovanog kriminala u vezi s neovlaštenim prometom droge te zloupotrebom položaja, nakon čega je trebao 9. marta 2016. trebao biti upućen na služenje kazne u Kazneno-popravni zavod u Sarajevu, ali je od 27. februara iste godine bio u bijegu.

Naime, tog dana je u jutarnjim satima prešao granični prijelaz s Republikom Hrvatskom - Izačić i tako postao nedostupan bh. organima gonjenja, sve do hapšenja krajem maja o. g. u Sloveniji po interpolovoj potjernici, raspisanoj u maju 2016 godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor za Djedovića i Malkića iz Tuzle zbog pljački kladionica

Produžen pritvor ocu dječaka koji je počinio masovno ubojstvo u školi 'Vladislav Ribnikar'

Tužilaštvo KS predložilo jednomjesečni pritvor osumnjičenom Delaliću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo