Kultura     | 03.10.2019. 14:06 |

U Meeting Pointu večeras počinje 'V4 Film Festival'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Otvorenje "V4 Film Festivala" bit će održano večeras u kinu Meeting Point.

Festival koji će biti održan od 3. do 6. oktobra u kinu "Meeting Point" organizuju amabasade četiri evropske zemlje koje pripadaju Višegrad grupi,a to su Češka, Madjarska, Slovačka i Poljska, saopćeno je iz ambasade Češke Republike u BiH. 

Večeras u 20 sati će biti prikazan češki film "Jan Palach".

Sinopsis: Jan Palach je češki biografski film u režiji Roberta Sedláčka i prati priču Jana Palacha od njegovog djetinjstva do njegove smrti 1969. Film počinje tokom Palachovog djetinjstva. Palach se izgubio u šumi i luta po snijegu dok ga porodica pokušava pronaći. Film nastavlja sa godinom 1967, kada Palach odlazi na studentski rad u Kazahstan. Sprijatelji se s mladim Rusom koji upada u probleme, ali Palach se zalaže za njega. Zatim, Palach odlazi u Francusku skupa sa svojim prijateljima. Tamo uživa sve do momenta kada sazna za invaziju Varšavskog pakta na Čehoslovačku, što ga šokira. Saznaje za samozapaljivanje Ryszarda Siwieca. Palach učestvuje u demonstracijama protiv invazije, pokušava da bude aktivan, ali je razočaran pasivnošću društva. Na kraju se odluči zapaliti u protest invaziji.

Sutra u 20 sati će biti prikazan mađarski film "Trezor".  

Sinopsis: Policija angažira osuđenog pljačkaša banke da provali u trezor Ministarstva unutarnjih poslova tokom posljednjih dana Mađarske revolucije 1956. godine. Ali ono što pronađu unutra sasvim je drugačije od onoga što su očekivali.

Slovački film "Povjerljivi neprijatelj" na raspredu je 5. oktobra u 20 sati. 

Sinopsis: Mladi bračni par Zuzana i Andrej sele se iz Bratislave u Tatre kako bi mogli u miru izdvojeni od ostatka svijeta testirati Andrejevo životno djelo – prototip inteligentne kuće. No, idila savršenog života u režiji moderne tehnologije se ubrzo pretvara u noćnu moru i borbu za život. Revolucionarni server napravljen sa ciljem da olakša živote svojih vlasnika, izmiče kontroli i neočekivano se okreće protiv svojih tvoraca. Jesu li to samo komplikacije i nesavršenost testirane tehnologije? Ili netko drugi upravlja kućom? Uzbudljiv slovački triler sa šokantnim završetkom mijenja vaš pogled na modernu tehnologiju koja nas prati na svakom koraku.

Poljski film "Bogovi" na rasporedu je 6. oktobra u 20 sati.

Sinospis: Ovo je priča o ranoj karijeri kardiološkog hirurga Zbigniew Religa. Unatoč oštroj stvarnosti Poljske 1980-ih, on uspješno vodi tim ljekara na prvu državnu transplantaciju ljudskog srca.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvoren V4 Film Festival u kinu Meeting Point u Sarajevu

Sutra počinje V4 Film Festival u kinu Meeting Point

V4 Film Festival u kinu Meeting Point u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo