Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 12:52 |

Bolje usluge vodosnabdijevanja za više od 71.000 građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Konferencija "Komunalne vodne usluge u Bosni i Hercegovini: Pregled ključnih dostignuća i put naprijed" otvorena je danas u Sarajevu, u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira Vlade Švicarske u partnerstvu s lokalnim samoupravama i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera rekla je da njihovi partneri trenutno provode infrastrukturne projekte vrijedne više od 12 miliona KM, gdje oko 40 posto sredstava osigurava vlada Švicarske, a 60 posto same lokalne samouprave.

- Ulaže su u lokalnu infrastrukturu, kao što su komunalne vodovodne mreže, kanalizacioni sistemi, ekonomske zone. Sveukupno će više od 71.000 građana imati direktne koristi od poboljšanih usluga vodosnabdijevanja i sanacije, dok će više od 4.000 domaćinstava biti prvi put povezano na kontrolisani vodovod ili kanalizacionu mrežu - istakla je Nedera.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer navela je da vlada njene zemlje snažno vjeruje da podrška razvoju vodnih usluga ne može biti uspješna ukoliko je ne prati podrška dobrom upravljanju vodnim uslugama.

- Drugim riječima, moramo promijeniti pristup od samo izgradnje infrastrukture prema sveobuhvatnijem pristupu za unapređenje upravljanja u sektoru vodnih usluga. BiH je postavila veoma ambiciozan cilj da 90 posto njenih građana imaju pristup održivim uslugama vodosnadbijevanja do 2035. To može biti postignuto samo ukoliko svi sudionici na svim nivoima budu sarađivali - izjavila je Scheuer.

Na konferenciji je istaknuto da su tokom prethodne tri godine općine i gradovi uključeni u MEG projekat predano su radili na poboljšanju pružanja javnih usluga, pratili i reagovali na potrebe u svojim lokalnim zajednicama, te radili na boljem upravljanju rezultatima, što je dovelo do boljeg uvezivanja, uključivanja ranjivih grupa i odgovaranja na njihove potrebe, kao i poboljšanja komunalnih usluga.

Konferencija je prilika da se razgovara o oblastima poboljšanja organizacijskih, operativnih i finansijskih kapaciteta vodovodnih preduzeća, nedostacima pravnog okvira za uspješno funkcioniranje vodovodnih preduzeća, pitanjima vlasništva nad komunalnom infrastrukturom, kao i izazovima u određivanju odgovarajuće cijene komunalnih usluga, saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo