Svijet     | 02.10.2019. 10:49 |

Sjeverna Koreja ponovo ispalila balističku raketu, vjerovatno iz podmornice

FENA Internet

SEUL, 2. oktobra (FENA) - Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila raketu sa svoje istočne obale, za koju je Južna Koreja saopćila da je lansirana s podmornice, dan nakon što je objavila nastavak pregovora sa Sjedinjenim Državama s ciljem ukidanja nuklearnog programa.

Ovo je Sjeverna Koreja vjerovatno uradila kako bi pokazala svoje vojnu moć uoči pregovora s Washingtonom, kažu analitičari, prenio je Reuters.

Vojska Južne Koreje saopćila je kako je otkrila lansiranje jednog projektila koji je letio 450 km i dostigao visinu od 910 km. To je vjerovatno oružje klase Pukguksong, koji predstavlja balističke rakete ispaljive s podmornice (SLBM) za koje se zna da su u fazi izrade.

Sjeverna Koreja odbacila je rezolucije Ujedinjenih naroda kojima se Pjongjangu zabranjuje korištenje balističkih raketnih tehnologija, ističući da se time krše prava na samoodbranu.

Razgovori usmjereni na uklanjanje nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje prekinuti su otkako je drugi samit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u februaru završen bez dogovora.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta