Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 14:06 |

Tuševljak: Država treba da bude glavni generator poticaja mladih

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine posjetili su danas Parlamentarnu skupštinu BiH u okviru projekta "Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente" koji realizira Udruženje "Perpetum mobile-Institut za razvoj mladih i zajednice" Banja Luka.

U prethodnom periodu, mladi iz BiH (tri općine iz Republike Srpske i tri općine iz Federacije BiH) prošli su obuku o zagovaranju i parlamentarizmu. Pojetili su Narodnu skupštinu RS i Federalni parlament, gdje su razgovarali s entitetskim parlamentarcima.

Mladi će se i danas tokom posjete informirati o radu Parlamentarne Skupštine BiH, a očekuju i razgovor s parlamentarcima jer, kako su kazali, žele da im postave pitanja kojima bi razriješili nedoumice o obrazovanju i perspektivi.

Učenik Pavle Tuševljak iz Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" smatra da bi razgovorom mogli riješiti probleme koje mladi imaju, a koji su od značaja za BiH i njen razvoj.

Mišljenja je da treba poboljšati položaj mladih u BiH kako ne bi odlazili u druge države, već ostali, stvarali svoju perspektivu, ne samo za sebe nego i za svoju državu.

 - Mladima treba pružiti adekvatno obrazovanje, dati im priliku da se usavršavaju, rade i pokazuju znanje ne samo lokalno nego i globalno, ali s bazom u državi koja bi finansirala projekte. Želimo da država BiH bude glavni generator poticaja mladih - naglasio je Tuševljak.

Projekt koordinator Instituta "Perpetuum mobile" Srđan Ostojić je naveo da su ključni problemi mladih nezaposlenost, neusklađenost srednjoškolskog obrazovanja sa tržištem rada, odlazak mladih iz BiH, nedovoljno prakse, (ne)mobilnost.

- Mladi su voljni i željni da rade na rješavanju problema, brilijantni su, zato žele razgovor s onima koji donose odluke u BiH, a te odluke se tiču i njih, njihove budućnosti - rekao je Ostojić.

On smatra da u razgovoru sa parlamentarcima, postoji mogućnost pronalaska rješenja za probleme mladih, a na kraju projekta će mladi iznijeti zahtjeve i prijedloge u vidu inicijative o tome kako da se riješe navedeni suštinski problemi.

Danas nije bilo bh. parlamentaraca koji bi razgovarali s mladima, stoga će oko 200 njih iz BiH sjesti u parlamentarne klupe i tokom naredna dva dana simulirati zasjedanje skupštine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu