Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 13:42 |

U Goraždu obilježen Svjetski dan srca

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30. septembra (FENA) – Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde povodom Svjetskog dana srca danas je u Goraždu organizirao akciju besplatnog mjerenja krvnog pritiska, šećera i tjelesne težine za građane.   

Akcija je organizirana pod sloganom "Budi heroj svoga srca“ što je moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca, na globalnom nivou.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo podsjeća da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih sudova u svijetu godišnje umire blizu 18 miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 miliona smrti.

-Kardiovaskularna oboljenja su vodeći uzrok smrti i u Federaciji BiH pa tako i na području BPK Goražde. U prošloj godini vodeći uzrok smrti je bio infarkt miokarda – srčani udar, drugi je moždani udar, a potom ishemijska oboljenja srca. Najčešće oboljenje je hipertenzija odnosno povišen krvni pritisak - precizirala je Bičo.

S obzirom na učestalost ovih oboljenja, po njenom mišljenju, to predstavlja javno zdravstveni problem.

- Mi smo i danas tu da građanima ukažemo na neke riziko faktore kojima se može spriječiti razvoj oboljenja. Vrijednost krvnog pritiska je glavni riziko faktor i kažemo da je to tihi ubica. Dijabetičari su takođe rizična grupa za ova oboljenja tako da šećer trebaju držati pod kontrolom. Nepravilna ishrana i pojava visoke masnoće u krvi takođe je faktor rizika. Mi smo populacija koja živi nezdravim stilom života i promjenom nekih životnih navika možemo veoma uticati na prevenciju ovih oboljenja - kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana