Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 12:25 |

Crnadak-Haavisto: Finska snažno podržava napredak regiona ka EU

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 30.  septembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se danas u Sarajevu s Pekkom Haavistom, ministrom vanjskih poslova Republike Finske, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije (EU), a glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi, pitanja integracije BiH u EU, te politička situacija u BiH i regionu. 

- Što se tiče odnosa između nas i Finske oni su na veoma visokom nivou, kada govorimo politički, ali moramo reći da su, kada je riječ o ekonomiji, prilično nerazvijeni. Mi smo na svega 15-ak miliona eura trgovinske razmjene godišnje, praktično bez investicija. Zajedno smo konstatovali da je u narednom periodu potrebno približiti poslovne zajednice dvije zemlje i raditi još na ugovornoj regulativi koja će dati formalni okvir da bi to išlo brže - izjavio je Crnadak na pres-konferenciji nakon sastanka.  

Ocijenjeno je da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima turizma, drvne industrije, šumarstva, obnovljive energije, kao i na pitanjima poboljšanja položaja mladih i u oblasti civilnog sektora.  

- Najveći dio ipak posvetili smo pitanjima našeg procesa evropskih integracija i želim da se zahvalim kolegi Haavistu i Finskoj što je BiH i prostor zapadnog Balkana dobio veoma visoko mjesto na listi prioriteta kada je u pitanju njihovo predsjedavanje EU  - kazao je Crnadak dodajući da Finska veoma snažno podržava napredak regiona ka EU.

Za nas je, kako je dodao Crnadak, vrlo važno da u regionu u narednom periodu vlada mir, potpuna stabilnost, da se ekonomski razvijamo i približavamo stalno jedni drugima.

- Uvjeren sam da će se ova posjeta potvrditi kao veoma dobar signal, koja dolazi u našem teškom političkom trenutku gdje jedanaest mjeseci nakon izbora nemamo vlast, ali uprkos tome ova posjeta je dokaz snažne podrške EU narodu koji ovdje živi da reforme idu naprijed, da evropski put ide naprijed i da se ovdje u konačnici mnogo bolje živi - istakao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto kazao je da cijeni blisku saradnju koja postoji između BiH i Finske.

- Pozdravljamo sa svoje strane nastavak procesa proširenja na cijelom području Balkana. Poznato vam je da Finska pružila svoju podršku otvaranju pregovora između Sjeverne Makedonije i Albanije i nadamo se pozitivnim pomacima - naveo je Haavisto.

Dodao je da su danas razgovarali o mogućnostima dublje i aktivnije saradnje između dvije zemlje, te izrazio podršku što skorijem formiranju vlasti u BiH kako bi se omogućio odgovor domaćih vlasti na realizaciju prioriteta iz Mišljenja Evropske komsije.

- EU sa svoje strane snažno podržava regionalnu saradnju na području cijelog zapadnog Balkana. Što se tiče bilaterne saradnje, Finska izražava spremnost za njeno unapređenje u bilo kojoj oblasti, kao što su okoliš, obrazovanje, vladavina prava i drugo - kazao je Haavisto.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Finska nastavlja finansirati UNRWA

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom