Svijet     | 30.09.2019. 12:12 |

Nemiri u izbjegličkom kampu na Lesbosu nakon smrtonosnog požara

FENA Internet

LESBOS, 30. septembra (FENA) - Najmanje dvije osobe stradale su u požaru u izbjegličkom kampu na grčkom ostrvu Lesbos zbog čega je došlo do izbijanja nereda među migrantima.

Žena i dijete poginuli su u požaru u pretrpanom kampu Moria na ostrvu Lesbos, javila je novinska agencija Atina pozivajući se na policijske izvore. Tijelo žene prevezeno je u ostrvsku opću bolnicu, dok su tijelo djeteta migranti predali vlastima.

Međutim, broj poginulih nije poznat. Jedan svjedok kazao je da su tri osobe smrtno stradale u požaru, koji se proširio na šest ili sedam skloništa.

- Pronašli smo ugljenisana tijela dvoje djece i tijelo ženske osobe. Djecu smo zamotali u deke i predali vatrogasnoj službi - kazao je 15-godišnji afganistanski migrant Feduz.

Dopisnik AFP-a vidio je dva tijela, jedna okruženo ožalošćenim članovima porodice.

Požar u kampu je ugašen iz aviona. Ali, migranti su se okupili jer su bijesni zbog vremena koliko je vlastima trebalo da reaguju na incident, a policija je kasnije ispalila suzavac kako bi prekinula nemire.

U saopćenju se navodi da je do nemira došlo nakon što su izbila dva odvojena požara, jedan unutar, a drugi izvan kampa Moria s razlikom od po samo 20 minuta.

Iako su dodatni policajci poslani iz Atine u vojnim avionima, lokalni izvori kažu da su se nemiri smirili do 11 sati navečer.

U kampu Moria smješteno je oko 13.000 ljudi, ali ima smještajne jedinice za samo 3.000. Postao je poput malog grada sa šatorima UN-ove agencije za izbjeglice za oko 8.000 ljudi koji se prostiru na maslinama polja obližnjeg sela. Ostali su smješteni u stambene kontejnere.

Grčka ima oko 70.000 uglavnom sirijskih izbjeglica i migranata koji su napustili svoje zemlje, a prešli su iz susjedne Turske.

Prema sporazumu postignutom s Evropskom unijom 2016. godine, Turska je učinila veće napore da ograniči odlaske prema pet grčkih otoka najbližih obalama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta