Ekonomija     | 26.09.2019. 14:21 |

ZDK ulaže milion KM za put za Babino u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 26. septembra (FENA) – Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Arnel Isak potpisali su danas s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem Protokol o zajedničkom učešću u rekonstrukciji puta za Babino, poddionica Kantonalna bolnica Zenica - Arnauti.

Premijer Ganić je istakao da Vlada ZDK-a u kontinuitetu ulaže u infrastrukturu u gradu Zenici te da su samo ove godine uložena dva miliona za izgradnju Glavne gradske magistrale (GGM), milion za izgradnju puta za Lokvine i sada milion KM za put prema Babinu. 

Izražava zadovoljstvo da će biti rekonstruisan spomenuti lokalni put za Babino, pogotovo što će u budućnosti biti prekategorisan i u regionalni put, koji će povezivati Zenicu s općinom Kakanj.

Tokom sastanka, naveo je Ganić, razgovaralo se i zemljištu na kojem se nalazi Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), a koja bi trebala pristupiti rekonstrukciji postojećih te izgradnji novih objekata.

-Grad Zenica se upisao kao vlasnik zemljišta i određenih objekata, što je dodatno zakomplikovalo situaciju, jer svi znate da je Vlada ZDK pokrenula realizaciju izuzetno važnih projekata za građane ZDK. Posebno važnih i za grad Zenicu - kazao je Ganić.

Navodi kako se treba graditi novi energetski i operacioni blok, zatim projekt javno-privatnog partnerstva Interventna kardiologija…

-Prema parametrima koje mi imamo, dnevno šest ljudi sa područja ZDK ima potrebu za takvom klinikom. Također, treba da radimo 'gama nož', hemodijalizu… Sve su to projekti koji su od posebne važnosti za građane Zenice i ZDK-a. Samim tim razgovor o prodaji zemljišta, ja kao premijer, nisam prihvatio na takav način - kazao je Ganić.

Realizacijom tih projekata, preduzeće Zenica Gas bi, dodao je Ganić, također dobilo značajna sredstva za dovođenje gasa do KBZ-a, ali i sve okolne zgrade imale bi mogućnost da se priključe na gasovod te koriste taj energent.

-Sa aspekta razvoja, ne treba da nam bude spona prebacivanje zemljišta. To treba da bude jedna redovna aktivnost. Ne treba da bude neki zahtjev, koji će sve usporiti - podvlači Ganić, koji je dao obećanje da će Vlada ZDK u narednom periodu ulagati u Zenicu te da u tom smislu nije potrebno bilo šta potpisivati.

 

Kasumović je izrazio zadovoljstvo što su dolaskom nove Vlade i premijera Ganića, “počeli da pušu novi vjetrovi” od strane ZDK-a.

-Obavještavam građane sliva Babino, da sada imaju pare za rekonstrukciju puta. Prošle sam godine rekao da nemaju, sada imaju i sa ministrom Isakom, uz svjedoka premijera ZDK, to smo i potpisali - kazao je Kasumović.

Što se tiče zemljišta na kojem se nalazi KBZ, Kasumović je istakao kako su procjene da je vrijednost tog zemljišta i objekata oko 55 miliona KM te da ih grad ne može besplatno dati.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Zenička bolnica iz sredstava Vlade FBiH nabavila i novi linerani akcelerator za Odsjek radioterapije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom