Svijet     | 26.09.2019. 11:08 |

Barnier: EU još čeka "legalne i operativne" ideje o Brexitu od Britanije

FENA Internet

BRUXELLES, 26. septembra (FENA) - Šef pregovaračkog tima Evropske unije za Brexit, Michel Barnier, izjavio je u četvrtak da Britanija još treba da pruži "legalne i operativne" prijedloge koji bi mogli razbiti ćorsokak oko Brexita.

- Još smo spremni da radimo na svakom novom legalnom i operativnom prijedlogu iz Britanije. Još čekamo na to - izjavio je Barnier novinarima po dolasku na razgovore s evropskim poslanicima o posljednjem razvoju dešavanja oko Brexita.

Barnier je odbio komentirati eskalirajuću političku krizu u Britaniji, gdje je parlament nastavio s radom u srijedu nakon što je Vrhovni sud presudio da ga je premijer Boris Johnson nezakonito suspendirao.

Johnson je obećao da će izvesti svoju zemlju iz EU 31. oktobra - sa ili bez sporazuma.

Britanija je podnijela svoj četvrti tehnički dokument s detaljnim prijedlozima o carinskim aranžmanima nakon Brexita, saopćili su Reutersu diplomatski izvori, dok London nastoji izbjeći sporni "backstop" u aranžmanu oko irske granice koji je doveo do blokade sporazuma.

EU, međutim, tvrdi da su britanske dosadašnje ideje - o kontrolama hrane i životinja, carinskih i regulatornih kontrola, provjeri roba i nadzoru tržišta, između ostalih - nedovoljne i neprihvatljive kao alternative.

Backstop je anatema za mnoge u Britaniji jer bi mogao ostaviti zemlju godinama vezanu za trgovinska pravila EU kako bi se držala otvorenom irska granica i istovremeno se osigurale neophodne kontrole između bloka i Britanije nakon što se raziđu, prenosi Ruters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'