Sport     | 25.09.2019. 18:42 |

UEFA traži bojkot Irana i Saudijske Arabije dok ne dopuste ženama na utkamice

FENA Internet

LONDON, 25. septembra (FENA) - Evropska fudbalska federacija traži od zemalja članica da bojkotuju igranje utakmica s klubovima i reprezentacijama iz Irana i Saudijske Arabije dok te države ne dozvole žernama da prisustvuju utkamicama.

Aleksander Ceferin, predsjednik UEFA-e, komentarisao je zaključke sa sastanka izvršnog odbora u svom domu u Ljubljani objašnjavajući preporuku da 55 zemalja prestaju igrati utakmice protiv zemalja "koje ne dopuštaju ženama da uđu na stadione".

- Znamo da dvije države ne dozvoljavaju muškarcima i ženama da zajedno gledaju utakmice, ne možemo nikoga kazniti, ali to ne znači da moramo šutiti, tako da je naš savjet za 55 zemalja i svim klubovima da osiguraju da njihove ekipe ne igraju u ovim zemljama ili protiv timova iz ovih zemalja u kojima se ne poštuju osnovna prava žena - rekao je on.

Do kontroverze je došlo zbog održavanja italijanskog Superkupa u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Do drugog incidenta je došlo nakon što se žena u Iranu spalila i kasnije umrla nakon što je uhapšena i optužena za pokušaj ulaska, prerušena u muškarca, na utakmicu na stadionu Azadi u Teheranu, prenio je API.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, poslao je istražnu delegaciju Iranu kako bi istražio dogovore o navijačima za prisustvovanje kvalifikacija za Svjetski kup sljedećeg mjeseca protiv Kambodže u glavnom gradu. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

UEFA preselila utakmicu između Izraela i Islanda u Budimpeštu

Zvonimir Boban napušta visoku poziciju u UEFA-i

Britanija i Irska domaćini Eura 2028., Italija i Turska 2032. godine

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije