Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 16:04 |

Mašović na Konferenciji načelnika štabova članica Američko-jadranske povelje

FENA Saopćenje

DRAČA/SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je danas na 23. konferenciji načelnika štabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5), koja je održana u Drači - Republika Albanija.  

U obraćanju učesnicima Konferencije, general Mašović je ukazao na izuzetan značaj A5 inicijative za Bosnu i Hercegovnu i njene oružane snage, te potvrdio podršku daljnjem radu kroz nastavak jačanja uspješne saradnje između članica, doprinoseći tako jačanju jednog sigurnog i stabilnog okruženja, kao bitne pretpostavke za dalji razvoj regiona.

Mašović je naglasio da je interoperabilnost oružanih snaga ključ uspjeha i efikasnosti zajedničkog djelovanja prema sigurnosnim izazovima u savremenom svijetu.

- Premda Oružane snage BiH intenzivno rade na unapređenju interoperabilnosti kroz međunarodne vježbe, razne kurseve, međunarodne obuke ali i intenzivno koristeći OCC E&F program, vjerujem da ima prostora da se ova saradnja intezivira, tako što ćemo efikasnije razmijenjivati informacije i sposobnosti koje posjedujemo, odnosno intenzivirati zajedničko organizovanje i učestvovanje u različitim vježbama, kao i razne susrete gdje ćemo zajednički razmatrati teme koje su od važnosti za sigurnost bilo koje države - istakao je Mašović.

Tokom Konferencije najviši predstavnici oružanih snaga zemalja članica A5 učestvovali su u razgovorima o glavnoj temi ”Unapređenje NATO interoperabilnosti i spremnosti u suočavanju sa zajedničkim sigurnosnim opasnostima i izazovima”.

Učesnici su bili načelnici štabova oružanih snaga zemalja članica među kojima su Bosna i Hercegovina, Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, te komandanti nacionalnih gardi zemalja partnera iz Sjedinjenih Američkih Država.

Konferencija je završena potpisivanjem Zajedničke izjave u kojoj je potvrđena želja za jačanjem zajedničke saradnje između oružanih snaga u regionu.

Američko-jadranska inicijativa osnovana je 2003. godine, zbog jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti kao preduslova za brže uključivanje u evroatlantske integracije.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH koja je učestvovala na Konferenciji je bio i šef kabineta NZŠ OSBiH brigadir Edin Fako.

Pored Konferencije u formatu načelnika štabova koja je održana dvadeset i treći put po redu, održana je i deveta konferencija u formatu glavnih narednika oružanih snaga zemalja članica, te treća implementacijska grupa za pripremu konferencije, na kojima su kao predstavnici OSBiH učestvovali zastavnik 1. klase Mario Bagarić i major Edin Ahmetović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana