Svijet     | 25.09.2019. 12:46 |

Johnson se vratio u zemlju radi bavljenja krizom zbog Brexita

FENA Internet

LONDON, 25. septembra  (FENA) - Premijer Boris Johnson u srijedu je otputovao u zemlju odlučniji nego ikada da insistira na britanskom napuštanju Evropske unije, ali se suočava s ojačanim protivljenjem njegovim planovima nakon što je Vrhovni sud presudio da je nezakonito suspendovao parlament.

Nejasno je šta će se tačno desiti u mučnom procesu Brexita nakon sudske odluke, iako se Johnson može suočiti s kritikama kada se parlament ponovo sastane u srijedu.

Johnson je odbacio pozive nekih političkih protivnika da podnese ostavku, ali je lider opozicijske Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio u srijedu da nije vrijeme za parlament da smjeni britanskog čelnika.

- Očigledno je naš prvi prioritet da spriječimo napuštanje EU bez sporazuma 31. oktobra - izjavio je Corbyn u intervjuu za BBC-jev Radio 4.

Johnson je insistirao da će izvesti Britaniju iz EU tog datuma sa ili bez sporazuma, ali je većina članova parlamenta podjednako odlučna da priječi scenarij takozvanog "Brexita bez sporazuma".

Donji dom, u kome Johnson nema većinu, ponovo se sastao u 11,30 sati nakon jučerašnje presude Vrhovnog suda da je njegova odluka da suspenduje parlament na pet sedmica ništavna i nevažeća.  

Prije suspenzije, parlament je usvojio zakon koji zahtijeva od Johnsona da zatraži od EU da odustane od roka ukoliko se nikakav sporazum o odlasku ne dogovori do 19. oktobra. Corbyn je kazao da će se on i ostali opozicioni poslanici usmjeriti na to da osiguraju da se Johnson povinuje tom zakonu.

Upitan od novinara u New Yorku kako planira prevazići tu zakonsku prepreku, Johnson je jednostavno ignorirao  to pitanje i insisistirao je da će se Brexit desiti 31. oktobra bez obzira na sve.

Johnson je u više navrata tvrdio da je njegov preferirani ishod Brexita da se postigne sporazum s preostalih 27 članica EU prije roka i kako se nada da će to biti ostvareno.

Pregovarači EU, ipak, tvrde da on nije iznio nikakve nove prijedloge koji bi mogli probiti ćorsokak oko pitanja granice između Irske, članice EU, i Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, nakon Brexit, prenosi Ruters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Sunak obećao slati tražioce azila u Ruandu u roku od 10 do 12 sedmica

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta