Regija     | 25.09.2019. 10:28 |

Sedam država nudi Hrvatskoj borbene avione- mediji

FENA Agencije

ZAGREB, 25. rujna (FENA) - Sedam država nudi Hrvatskoj borbene avione, objavio je u srijedu Jutarnji list, ističući da je najveće iznenađenje Izrael koji ponovno želi ponuditi F 16 Barak.

Riječ je o avionu koji je Hrvatska već jednom odabrala, ali je zbog odbijanja SAD-a da Izraelu da dozvolu za prodaju, cijeli posao propao. No, ovoga puta, prema informacijama Jutarnjeg lista, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona Lockheed Martinom, čime bi i osigurao američku podršku za ovaj posao.

Ostale zemlje koje su zasad iskazale interes za natječaj su Italija, Francuska, SAD, Švedska, Norveška i Danska. Ovih sedam zemalja obavijestilo je Hrvatsku da su spremne javiti se na natječaj sa šest različitih modela aviona.

Prema najavama člana Povjerenstva Roberta Kopala, savjetnika hrvatskog premijera Plenkovića, Hrvatska će od potencijalnih natjecatelja tražiti ponude i za rabljene i za nove avione koji će onda biti posebno ocjenjivani. Tome su se, kako doznaje Jutarnji list, prilagodile i države zainteresirane za natječaj, prenosi Hina.

Uz već spomenuti rabljeni izraelski Barak, Francuska je spremna ponuditi rabljeni Mirage 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila rabljeni Eurofighter, SAD Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione - F-35 i F-16 Block 70/72. Švedska bi se na natječaj javila s novim Gripenom C/D verzije, a Norveška i Danska sa svojim rabljenim avionima F-16.

Izvori Jutarnjeg lista tvrde kako su malo iznenađeni da interes nije iskazala i Grčka sa svojim rabljenim F-16, piše Jutarnji list, navodeći kako je moguće da do sjednice Povjerenstva interes iskaže još neka država.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Hrvatski sabor umjesto Lekaj Prljaskaj

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana