Kultura     | 24.09.2019. 21:05 |

Film 'Za Samu' pobjednik drugog AJB DOC Film Festivala

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Nagrada za najbolji film takmičarske selekcije ovogodišnjeg Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) pripala je autorima filma "Za Samu" Waadi al-Kateab i Edwardu Wattu, koji donose dirljivu priču o ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki koja se tokom pet godina ustanka u Halepu u Siriji zaljubljuje, udaje i rađa djevojčicu Samu.

Na zatvaranju drugog izdanja Festivala dodijeljene su još dvije nagrade, nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans pripala je Katrini W. Kjær za film "Žudnja za povratkom", a nagrada publike Alvaru González-Alleru i Oliveru Valentu za film "Nevjerovatno putovanje".

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo ocijenio je da je publika bila vrlo zadovoljna te da su filmovi bili fantastični.

Smatra da AJB DOC potaje ozbiljan festival.

- Bilo je dosta filmova gdje smo svi plakali, saznali smo mnoge stvari. Čestitam autorima koji su pokazali da dokumentarni film može nadmašiti igrani film - kazao je Fočo.

Selektor Sead Kreševljaković je kao najpozitivniju stvar na Festivalu izdvojio, pored odličnog programa i činjenicu da su sve sale na svim projekcijama bile pune gledalaca.

- Puna sala je najbolja nagrada za autore filma i prema tome možemo reći da su svi filmovi pobjednici - poručio je.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić kazao je da su na Festivalu prikazani izvrsni filmovi koje je gledala izvrsna publika.

Istakao je da postoji veliki interes za dokumentarni film u Sarajevu te je izrazio nadu da će tako biti i u budućnosti.

Čast da zatvori drugo izdanje AJB DOC Film Festivala pripala je filmu „Kuća Male Zvijezde“ autorice Slađane Lučić, koji govori o Nudžejmi Softić, lektorici iz Sarajeva, djevojci koja je odlučila sve svoje životne traume i tragedije pretrčati, razbijajući ujedno društvene predrasude prema hidžabu. 

Film je inspirativna priča o nastojanju da promijeni život i premosti sve prepreke koje pred nju postavljaju protivnici, ali i priča o dobrim osobama privučenim Nudžejminim optimizmom i podrškom koju pruža drugima.

Pored Slađane Lučić, na realizaciji filma radila je i Tamara Babun, mlada producentica bogatog iskustva u svijetu dokumentarnog filma. Duža verzija predstavljena je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a televizijska verzija bit će prikazana prvi put nakon svečane dodjele nagrada, čime se zatvara drugo izdanje AJB DOC Film Festivala.

AJB DOC Film Festival pod sloganom 'Promjena' (Change) organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, a od 20. do 24. septembra prikazana su 23 ostvarenja.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana