Regija     | 24.09.2019. 17:37 |

Bregu: Da Zapadni Balkan pokaže odgovornost za evropsku budućnost

FENA Saopćenje

NEW YORK/SARAJEVO, 24. septembra (FENA)  – Samit u Poznanju je iza nas i sada je pravi trenutak da Zapadni Balkan pokaže svoju snagu i odgovornost za evropsku budućnost regiona. Trebamo se pozabaviti nedostacima akcinog plana za stvaranje Regionalnog ekonomskog prostora i prilagoditi ga tako da odgovara stvarnosti, odnosno uključiti socijalnu dimenziju u njegove ciljeve, osigurati slobodno kretanje građana širom regiona i brzo djelovati da se zaustavi pojava odlaska visokokvalifikovane radne snage, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na neformalnom sastanku sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana koji je Vijeće organizovalo danas u New Yorku. 

-Mi se u Vijeću za regionalnu saradnju iskreno radujemo ohrabrenju koje dolazi od Evropske unije i očekujemo da će pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti otvoreni ove godine. S druge strane, region treba pokazati svoju predanost evropskom putu, kao i političku volju u rješavanju neriješenih bilateralnih pitanja koja utiču na cijeli region i stvaraju negativnu sliku Zapadnog Balkana- rekla je Bregu.

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim postignućima u regionalnoj saradnji, te istakli važnost njenog daljeg jačanja za konkretne zadatke koji su pred regionom. Također su naglasili važnost otvaranja pregovora o pristupanju Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ponovili da bi to bilo važno ne samo za njih već i za region u cjelini. Na sastanku se razgovaralo i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz punu podršku regiona dogovoru koji bi doveo do normalizacije njihovih međusobnih odnosa. 

Zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maciej Popowski i direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera također su učestvovali na sastanku sa partnerima sa Zapadnog Balkana. Ponovili su stav Generalne direkcije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju da bi skoro otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom bilo u najboljem interesu cijele Evrope, jer bez integracije cijelog Balkana nema stabilne i sigurne Evrope.

Sastanak je organizovan na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a nakon ovog neformalnog okupljanja, dan kasnije, slijedi neformalni sastanak učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim će predsjedavati Kosovo, koje trenutno predsjedava ovim Procesom.

Tokom službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama tim Vijeća za regionalnu saradnju, predvođen generalnom sekretarkom Bregu imao je niz političkih konsultacija sa zvaničnicima State Departmenta i predstavnicima Svjetske banke, a održat će sastanke i sa službenicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i zvaničnicima iz Jugoistočne Evrope, saopćio je Sekretarija Vijeća za regionalnu saradnju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo