Bosna i Hercegovina     | 24.09.2019. 17:21 |

Održana radionica o medijskom izvještavanju o okolišu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. septembra (FENA) - Udruženje "Eko forum Zenica", uz podršku Misije OSCE u BiH, organizirao je radionicu “Medijsko izvještavanje o zaštiti okoliša u Bosni i Hercegovini”, na kojoj su uvodničari bili predsjednik Skupštine tog udruženja prof. dr. Samir Lemeš te generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto.

Radionica je održana u okviru projekta "Organizacije civilnog društva kao ravnopravni partneri u nadgledanju javnih finansija", koji realizuju Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle i Fondacija "Krila nade" iz Sarajeva.

- Očigledno je da je ekologija u Zenici goruće pitanje. U nekim sredinama povremeno iskače, a u Zenici je problem zagađenja kontinuirano prisutan. Cilj radionice je da kroz praktične, žive primjere pokušamo vidjeti šta je dobro, a šta loše u izvještavanju i šta se može popraviti, koga sve uključiti i koje sugestije predložiti svim akterima - kazao je Daut Bajramović, predstavnik Misije OSCE-a.

Zenica će, nakon Sarajeva, Tuzle i Banja Luke, uskoro postati četvrti bh. grad u kojem će biti otvoren Arhuški centar.

- Ovo je samo ozvaničenje, mi ulazimo u međunarodnu mrežu i imat ćemo priliku da razmjenjujemo informacije sa drugim organizacijama iz drugih zemalja. Zašto je to bitno za nas? Pa zato što ovdje imamo posla s međunarodnom korporacijom i ne može se na lokalnom nivou rješavati problem s međunarodnim pitanjem - kazao je Lemeš, koji je novinarima preporučio da se u svom radu rukovode isključivo činjenicama, koje je moguće provjeriti i dokazati, kako bi izbjegli moguće sudske sporove za klevetu.

- Ima jako puno informacija pa, u zavisnosti kakav cilj želite da postignete takvom viješću, treba uvijek pokušati doći do obje strane priče. Ono što je vrlo bitno, ako se ide sa nekom izjavom da se ona na više strana provjeri. Ukoliko nekoga optužite, dajte mu priliku da se brani. Ukoliko neko nešto tvrdi, tražite na osnovu čega tvrdi i gdje je uporište za takvu informaciju - savjetuje Lemeš.

On je izrazio zadovoljstvo što je u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen Zakon o okolišu, jer, kakao je kazao, s usvojenim amandmanima dolazi pooštravanje kriterija za izdavanje okolinskih dozvola te obaveza navođenja rokova i pooštravanje kaznene politike.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta