Bosna i Hercegovina     | 24.09.2019. 17:16 |

Beogradski sud - Željku Budimiru dvije godine zatvora za zločin u Ključu

FENA Saopćenje

BEOGRAD/SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Sud u Beogradu osudio je Željka Budimira na dvije godine zatvora zbog napada i pljačkanja jednog civila u novembru 1992. u opštini Ključ.

Beogradski Viši sud je proglasio Budimira krivim jer je u selu Rejzovići (opština Ključ) u novembru 1992. godine pretukao jednog civila i ukrao mu novac.

Sud je, međutim, Budimira oslobodio optužbi za učešće u ubistvima supruge i majke tog Bošnjaka, javlja BIRN BiH. 

Prema optužnici, Budimir i još dvojica vojnika su 21. novembra 1992. godine oko 23.00 sata provalili u kuću Aleta Štrkonjića u Rejzovićima, te ga potom pretukli i nanijeli mu ozljede nožem. Štrkonjić je, prema optužnici, vojnicima dao novac koji su tražili – tačnije nekih 5.800 njemačkih maraka – a potom je pobjegao. Jedan od dvojice vojnika koji su bili s Budimirom, prema optužnici, prišao je Štrkonjićevoj supruzi Fatimi, izvukao pištolj i pucao joj u glavu, a onda nožem ubio njenu majku Fatu Koljić.

Sud je oslobodio Budimira optužbi za učešće u tim ubistvima, pri čemu je sutkinja Vinka Beraha Nikčević rekla da nema dovoljno dokaza da ga osudi.

- Tužilac nije opisao koje je radnje Budimir poduzeo s ciljem da liši Fatimu Štrkonjić i Fatu Koljić njihovih života, tako da se ne može utvrditi koje je radnje poduzeo koje su doprinijele njihovom lišavanju života - kazala je Beraha Nikčević.

Sutkinja je rekla da je određena dvogodišnja kazna zatvora jer je Budimir bio mlad u momentu počinjenja zločina, a sada ima troje djece, te zato što je od događaja proteklo mnogo vremena.

U optužnici nije navedeno kojoj je vojnoj grupi ili jedinici optuženi pripadao.

Kantonalni sud u Bihaću je 2014. godine drugu dvojicu učesnika, Predraga Bajića i Mladenka Vrtunića, osudio za ubistva dvije žene i napad na Štrkonjića.

Pošto Budimir živi u Srbiji, njegov je predmet prebačen u Beograd, gdje mu je suđenje započelo u aprilu 2018. godine.

Ovo je prvostepena presuda, protiv koje je dozvoljena žalba.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta