Politika

Izetbegović na Četvrtom sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja

Saopćenje

NUR-SULTAN, 24. septembra (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, na poziv predsjedavajućeg Donjeg doma Parlamenta Republike Kazahstan Nurlana Nigmatulina, učestvuje na 4. sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja na temu "Veća Euroazija: dijalog, povjerenje, partnerstvo", koji se 23. i 24. septembra održava u Nur-Sultanu, glavnom gradu Republike Kazahstan. 

U svom obraćanju predsjedavajući Izetbegović je učesnike konferencije upoznao o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u oblasti ekonomskog razvoja i na putu integracija u EU, kao i mogućnostima saradnje koje BiH nudi. 

Četvrtim sastankom predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja predsjedavala je zemlja domaćin Kazahstan, a potpredsjedavanje su preuzele Rusija i Republika Koreja.

Ovaj događaj, na kojem učestvuje više od 50 zemalja svijeta i 16 međunarodnih i međuparlamentarnih organizacija predstavlja nastavak dijaloga vodećih parlamentaraca iz država Evrope i Azije, koji su u protekle tri godine održani u Moskvi, Seulu i Antaliji.

Istovremeno, sastanak predsjednika parlamenanta euroazijskih zemalja u Nur-Sultanu predstavlja efikasnu platformu za nastavak razgovora o ključnim pitanjima saradnje, održivog razvoja i prosperiteta država Evrope i Azije.

U tom smislu usvojena je i Deklaracija Četvrtog sastanka predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja.

(FENA) H.D.