Kultura     | 24.09.2019. 14:16 |

Petnaest godina Dječijeg pozorišta 'Eko-art' iz Bugojna

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 24. septembra (FENA) - Izvođenjem pojedinih svojih predstava pred bugojanskom publikom, članovi Dječijeg pozorišta "Eko-art" obilježiili su petnaest godina postojanja i uspješnog djelovanja.

- Sve je počelo 2004. kada je nas nekoliko entuzijasta odlučilo da najmlađima u našem gradu, za koji nam se tada činilo da je nekako pust, vratimo malo one zabave koju smo pamtili iz vremena "živih ljeta" u Bugojnu - kazala je voditeljica ovog pozorišta Sanja Krnjajić.

Tada su, dodaje, nastale i prve predstave "koje su bile samo dobra uvertira u sve ono što će uslijediti u narednim godinama".

- U polusrušenom prostoru zanatskog centra organizirali smo "zabavnice", pravili razne kostime, istraživali različite kulture i pričali neke svoje priče. Tako su nastale naše mini predstave, a onda nas je naš prijatelj Vahid Duraković pozvao da dođemo u Kulturno-sportski centar, gdje i danas kao ekipa stvaramo predstave koje publika s uživanjem prati - naglasila je.

Ističe da su ekoartovci do sada pripremili i izveli više od dvadeset predstava, te da su dobitnici mnogih nagrada i priznanja na festivalima u Bosni i Hercegovini. 

- Kroz pozorište je prošlo oko sedamdeset djevojčica i dječaka, od kojih su neki imali tek 3,5 godine kada su došli. Danas su mnogi od njih završili fakultete, a ima i onih koji su zasnovali porodice i imaju svoju djecu koja se vole družiti s nama - kazala je.

Ističe kako je svaka od predstava imala cilj i poruku, koju su članovi pomenutog pozorišta uspjeli prenijeti do publike na način kako to najbolje znaju.

- Ono po čemu se prepoznaje naš rad posljednjih 8-9 godina su autorski projekti mladih. Imamo stariju grupu članova koji uvijek progovaraju o temama koje su njima bliske, i trenutno ih tište. U isto vrijeme, nismo zanemarili ni dio koji je svima posebno drag, a to su lutke. U našim predstavama one ožive skoro svake sezone - zaključila je Sanja Krnjajić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta