Bosna i Hercegovina     | 23.09.2019. 11:47 |

Međunarodna konferencija vojnih imama počela u Sarajevu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - ''Iskustvo vojnih imama u vojnim mirovnim misijama – izazovi i mogućnosti u modernom vremenu'', glavna je tema Treće međunarodne konferencije vojnih imama, koja je počela danas u Sarajevu.

Sudionici konferencije, koja je u glavnom gradu BiH okupila više od 50 predstavnika iz 14 zemalja, razmatraju različite modele i aspekte vjerskog života u oružanim snagama, s osvrtom na islamsku tradiciju u BiH, uključujući pitanje poštivanja različitosti, kao i prisustvo islama na Zapadu...

Kako je nakon ceremonije otvaranja skupa istaknuo savjetnik za islam u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog kraljevstva (UK) imam Asim Hafiz, konferencija u Sarajevu je prilika za plodonosnu razmjenu mišljenja u kontekstu misija podrške miru u svjetu i jačanja saradnje među ljudima različitih vjera i svjetonazora.

Potcrtao je značaj suprotstavljanja predrasudama i stereotipima o islamu, prisutnim danas u svijetu.

- Kada pogledamo svijet u ovom trenutku, vidimo da ljudi u svijetu gledaju na islam kao vjeru koja je protiv mira - kazao je Hafiz, naglašavajući kako su pripadnici islama oni koji vole mir, te da bosanski muslimani svjedoče o tome da se može staviti znak jednakosti između islamskih, evropskih i univerzalnih vrijednosti.

U osvrtu na paradigmu i iskustvo Bosne i Hercegovine, kazao je kako je to u vjerskom pogledu pluralna zemlja u kojoj žive sljedbenici različitih religija, a u čemu prednjači u odnosu na ostatak Evrope.   

- Nadam se da će ova konferencija biti odskočna daska da se promovira mir, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelom svijetu - poručio je Hafiz.

Uime Vjerskog muftijstva Oružanih snaga BiH (OSBiH) na značaj tema koje razmatraju sudionici Konferencije ukazao je Muhamed Okić, podsjećujući da će njeni sudionici predstaviti vlastite modele vjerskog života za muslimane u oružanim snagama različitih zemalja.

Naveo je kako će skup biti prilika za predstavljanje OSBiH, te omogućiti razmjenu vrijednih iskustava o organizaciji vjerskog života u sistemu odbrane, s naglaskom na iskustva stečena sudjelovanjem u vojnim mirovnim misijama.

Kako je kazao, u sklopu Konferencije, koja se održava od 22. do 29. septembra, bit će, između ostalog, upriličeno predstavljanje Zbornika radova koji je Vojno muftijstvo priremilo za ovu priliku, a o temi Islamski koncept mira, sigurnosti i slobode, u čijoj je realizaciji sudjelovao veliki broj akademskih djelatnika sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu.

Istovremeno, bit će upriličeno i potpisivanje izjave/deklaracije o osudi svake vrste ekstremizma i isključivosti, a Vojno muftijstvo će kao imamska služba u vojsci s nadužom tradicijom u Evropi godišnjicu uspostave obilježiti svečanom akademijom uz sudjelovanje brojnih istaknutih ličnosti. 

Domaćin Međunarodne konferencije vojnih muftija, koja se održava u Sarajevu, jeste Vojno muftijstvo, kao dio vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ideja o organizaciji međunarodne konferencije vojnih imama rođena je u Sarajevu 2012. godine, kada je Ministarstvo odbrane BiH bilo domaćin 23. međunarodne konferencije rukovodilaca vjerske službe. Već naredne, 2013. godine, u organizaciji glavnog imama u vojsci Kraljevine Holandije Alija Eddaudija, realizirana je 1. međunarodna konferencija vojnih imama. Potreba za nastavkom saradnje i razmjenom vrijednih iskustava prepoznata je i od glavnog vojnog imama u vojsci Republike Francuske, Abdulkadira Arbija, koji je sa svojim kolegama, vojim imamima, organizirao 2. Međunarodnu konferenciju vojnih imama 2017. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Završena Međunarodna konferencija 'Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot'

Šumarski fakultet organizira međunarodnu konferenciju o održivom gospodarenju šumama

BiH ima podršku Panevropske unije na svom evropskom putu (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana