Ekonomija     | 19.09.2019. 16:11 |

VMBiH - Grant vrijedan 19 miliona eura za Koridor Vc

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici  utvrdilo Prijedlog sporazuma o investicijskom grantu vrijednom 19 miliona eura između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, Koridor Vc – izgradnja dionice autoputa Zenica sjever – Žepče jug, poddionica 4: Ponirak – Donja Gračanica, dio I: Ponirak – Vraca (izlaz iz tunela „Zenica“) – LOT 1A.

Projekt uključuje izgradnju nove dionice autoputa dužine oko 2,8 km, uključujući 2,4 km dug dvocijevni tunel “Zenica”, čime će biti značajno skraćena putna udaljenost duž koridora sjever-jug između Nemile i Zenice.

Očekuje se da će projekt povećati dostupnost i promovirati regionalni i lokalni ekonomski razvoj povećanjem prosječnog godišnjeg dnevnog prometa za više od 23% i povezati postojeću cestu M17 s Koridorom Vc.

Ukupni troškovi projekta su procijenjeni na 101 milion eura, od čega je zajam EIB-a 50 miliona eura, zajam EBRD-a 26 miliona eura, grant Investicijskog fonda za Zapadni Balkan 19 miliona eura, koji će biti implementiran putem Evropske investicijske banke, te ostali izvori finansiranja u iznosu šest miliona eura.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen   ministar finansija i trezora, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana