Sport     | 19.09.2019. 13:32 |

Četiri ekipe iz regiona na 2. međunarodnom memorijalu "Sabit Hadžić"

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Omladinski košarkaški klub Spars 20. i 21. septembra organizira 2. međunaroni memorijalni turnir "Sabit Hadžić".

Turnir je posvećen košarkašu kojeg sportska javnost u Bosni i Hercegovini pamti kao proslavljenog sportistu, osvajača evropske, svjetske i olimpijske medalje, po dugogodišnjem angažmanu kao selektora u reprezentaciji BiH, te kao trenera velikog broja evropskih i svjetskih klubova. 

Na ovogodišnjem turniru će pored domaćina OKK Spars, učestvovati i ekipe iz regiona - HKK Široki (BiH), KK Lovćen 1947 Cetinje (Crna Gora) i KK Krka Novo Mesto (Slovenija). 

Na pres-konferenciji košarkaš Sparsa Enis Memić za Sabita Hadžića je kazao da je "bio veliki čovjek i da mu je čast da predstavlja svoj klub na ovom turniru".

- Hadžića sam upoznao 2013. godine. Njegova smrt me je teško pogodila. Ogromna mi je čast što sam ovdje danas i što predstavljam košarkaški klub Spars. Sabit je bio veliki čovjek - kazao je Memić.

Smatra da će nastup na Memorijalu njegovom timu biti dobar test pred početak nove takmičarske sezone.  

- U prethodnih par utakmica smo pokazali snagu. Mlađi smo i malo neiskusniji, ali to ne mora ništa da znači. Turnir bi mogao pokazati gdje smo u ovom trenutku jer igramo protiv jako dobrih momčadi - izjavio je Memić.

Na pres koferenciji je predstaljena nova koordinatorica omladinskog pogona Sparsa Merhunisa Tihić - Omerović, koja će u budućnosti voditi prve generacije djevojčica.  

- Jako mi je teško govoriti o Sabitu na ovaj način. Divno je što smo uspjeli nastaviti održavanje turnira u njegovu čast. Bio je to veliki čovjek, veliki sportista, svi smo učili od njega. On bi sigurno bio jako sretan što sam se pridružila Sparsima - kazala je Tihić - Omerović. 

U osvrtu na njen prvi angažman u klubu izjavila je  da se do sada u Sparsima nije radilo s djevojčicama. 

- Krećemo od nule. Mislim da ženska košarka u posljednje vrijeme nestaje u Sarajevu, ja želim da je ponovo vratim. Mislim da ću uspjeti u tome jer ću raditi u jednom jako organiziranom klubu - dodala je Tihić -Omerović. 

Na prvom Memorijalu "Sabit Hadžić" titulu su prošle godine osvojili košarkaši Zrinjskog, koji su finalu bili bolji od Sparsa s 96:77.     

Memorijal će se igrati igrati u Sportskoj dvorani "Novo Sarajevo" Grbavica.

U petak, prvog dana turnira u polufinalnim susretima će igrati Široki i Krka (18.00), te OKK Spars i KK Lovćen (20.30).

Utakmica za treće mjesto na programu je 21. septembra od 17.00 sati, dok je će se finale igrati od 19.00 sati. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Proširuje se ABA liga

Igokea deklasirala Mladost u posljednjem meču prvog kola Lige 6

NBA - Golden State savladao Dallas za petu uzastopnu pobjedu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana