Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 15:51 |

Komšić primio novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Švedske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Kraljevine Švedske u BiH Johanne Strӧmquist. 

Predsjedavajući Komšić je iskazao zahvalnost Kraljevini Švedskoj za podršku koju pruža BiH u procesu približavanja BiH evroatlantskim integracijama, s nadom da će s podrškom nastaviti i u budućnosti. Naglasio je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Kazao je da posebno mjesto, u okviru njegovanja i unapređenja odnosa BiH sa Švedskom, zauzima saradnja s dijasporom i zaštita interesa građana BiH koji u velikom broju, po raznim osnovama, borave u Švedskoj. 

Ambasadorica Strӧmquist je kazala da Kraljevina Švedska aktivno podržava reformske procese, razvoj i približavanje BiH Evropskoj uniji. Kao zemlja iz grupe najvećih i najznačajnijih bilateralnih donatora, Švedska je od samog početka uključena u proces rekonstrukcije Bosne i Hercegovine i nastavit će u narednom periodu podržavati projekte od interesa za našu zemlju.

U kontekstu razgovora o putu BiH ka Evropskoj uniji, sagovornici su se složili da je Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz maja ove godine putokaz kako da se BiH nastavi kretati ka dobijanju kandidatskog statusa. 

Na kraju susreta predsjedavajući Komšić je izrazio podršku i zaželio uspjeh u radu novoimenovanoj ambasadorici Kraljevine Švedske u izvršavanju njene misije u BiH. saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo