Svijet     | 22.09.2019. 10:10 |

Implikacije vještačke inteligencije na rad agencija za provedbu zakona

FENA Saopćenje

BEČ, 22. septembra (FENA) - "Vještačka inteligencija i agencije za provedbu zakona - saveznici ili neprijatelji?" tema ovogodišnjeg OSCE-ovog sastanka policijskih stručnjaka koji će biti održan u ponedjeljak, navodi se u saopćenju iz sjedišta OSCE-a u Beču.

Glavni cilj dvodnevne konferencije je diskusija o potencijalnom implikacijama razvoja vještačke inteligencije za rad službi i agencija za provedbu zakona.

General Jana Maškarová, prva potpredsjednica slovačkih policijskih snaga, i Paul Cell, predsjednik Međunarodne asocijacije šefova policije, otvorit će konferenciju. Generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger obratit će se učesnicima putem video linka.

Diskusija će se fokusirati na to kako umjetna inteligencija utiče na rad i strukture policijske službe i izazove i mogućnosti koju donosi budućnost. 

Učesnici će razgovarati o nekim od najvažnijih pitanja koja se tiču ove teme. Na primjer, koja su glavna pravna, etička, ljudska prava i rodno povezana pitanja vezana za upotrebu vještačke inteligencije u radu provedbi zakona, te kako međunarodne organizacije mogu poticati saradnju i pružiti platformu za razmjenu najboljih praksi i naučenih lekcija.

Na konferenciji će učestvovati stručnjaci za provedbu zakona i drugi stručnjaci za kazneno pravo, delegacije OSCE-a, predstavnici regionalnih i međunarodnih organizacija, tehnički stručnjaci i istraživači, kao i predstavnici civilnog društva iz država članica OSCE-a i partnera za saradnju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!