Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 10:25 |

U četvrtak objavljivanje dobitnika nagrade 'Nijaz Slipičević'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. septembra (FENA) - Konferencija za novinare Fondacije Slipičević, na kojoj će biti objavljeni ovogodišnji dobitnici nagrada "Nijaz Slipičević", bit će održana u četvrtak, 19. septembra, u Centru za kulturu Mostar s početkom u 11 sati.

Građani Mostara ove godine su putem glasanja na društvenim mrežama birali kome će pripasti nagrada "Nijaz Slipičević" koja se tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima djelovanja.

Predloženi kandidati bili su Lana Pudar – državna rekorderka u plivanju, Iva Martina Kraljević – osvajačica trećeg mjesta na Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici, Goran Popović - mladi Mostarac koji je primljen na prestižnu Akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, Balet Mostar Arabesque – plesni ansambl koji je ostvario značajne rezultate u protekloj godini te Ženski fudbalski klub Emina – sportski kolektiv koji je u samo nekoliko godina postojanja došao u sam vrh bh. sporta.

Imena dobitnika bit će objavljena na press konferenciji, dok će svečanost dodjele nagrada biti održana u petak, 20. septembra, s početkom u 19 sati u Centru za kulturu.

Nagrada "Nijaz Slipičević" oformljena je kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za Mostar ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.

Svrha nagrade je poticati mlade ljude - likovne umjetnike, književnike, sportiste, muzičare, naučnike, te sve druge mlade talente koji svojim radom ostvaruju najznačajnija postignuća u tom gradu, saopćeno je iz Fondacije Slipičević.

Do sada su nagrađeni plivačica Amina Kajtaz, Rock Škola Mostar, karatis Ivan Klepić, književnici Almin Kaplan i Anita Pajević, akademski slikar Boris Orenćuk, Street Arts Festival, Mostarska asocijacija sporta te Plesni studio Mo Stars.

Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata obavljao je dužnost direktora Đačkog doma "Dule Mučibabić". Poslije rata, bio je načelnik opštine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća. Nijaz Slipičević je bio humanista i patriot, dijete mostarske mahale Carina.

Fondaciju Slipičević osnovao je Hari Slipičević 2015. godine u znak sjećanja na svoga oca Nijaza.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportaši Mostara

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Federalno ministarstvo kulture i sporta nagradilo najbolje bh. sportiste, trenere i udruženja(VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom