Kultura     | 17.09.2019. 13:57 |

Članovi Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti sutra kod Novalića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović sutra će u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu primiti predstavnike Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Federacije BiH, predsjednika Armina Omerovića, članove UO, te neke od predstavnike učesnika dosadašnjih projekata Fondacije, poznate slikare, režisere, glumce, fotografe, muzičke umjetnike.

Tom prilikom Vladi FBiH će biti uručeno pet umjetničkih djela istaknutih bh. umjetnika, Safeta Zeca, Irfana Hoze i Vedrana Babića. Biće to prilika i za upoznavanje predstavnika Vlade FBiH s aktivnostima Fondacije u proteklom periodu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Pet umjetničkih slika koje će biti ustupljene Vladi FBiH samo su dio fundusa koji broji 112 djela, a koje Fondacija godinama otkupljuje s ciljem promocije i pomoći afirmisanim i mladim umjetnicima s područja cijele Federacije BiH.

Istog dana u zgradi Vlade FBiH bit će izloženo još desetak umjetničkih djela iz tog fundusa. Ovo je prvi put da se ovako otkupljena djela izlažu van objekta Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Prisutnima će se obratiti predsjenik UO Fondacije Armin Omerović, umjetnički direktor Kabarea Tuzla Vlado Kerošević, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i federalni premijer Fadil Novalić, nakon čega će uslijediti uručenje slika Vladi FBiH.

Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti jedna je od četiri fondacije, uz Fondaciju za kinematografiju, Fondaciju za bibliotečku djelatnost i Fondaciju za izdavaštvo, koje je 2007. godine osnovala Vlada Federacije BiH s ciljem poticanja kulturno-umjetničkog stvaralaštva u FBiH, a koje djeluju u okviru Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti kontinuirano sredstvima Vlade FBiH finansira manifestacije, programe i projekte muzičke, likovne i scenske umjetnosti od značaja za BiH i FBiH, s područja cijele Federacije BiH.

Samo u ovoj godini Fondacija je najavila podršku za više od stotinu projekata iz cijele Federacije BiH. Dosad su ukupno podržana 1.144 korisnika od kojih je 272 iz oblasti muzičke umjetnosti, 291 scenske, 332 likovne, te 249 drugih oblika sufinansiranja. Cilj je podržati regionalnu i međunarodnu promociju i predstavljanje umjetnika, koji značajno doprinose afirmaciji bh. kulture i umjetnosti i van granica BiH i koji promovišu kulturni identitet sredine iz koje dolazi i doprinose ravnomjernoj regionalnoj i nacionalnoj zastupljenosti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'