Regija     | 13.09.2019. 18:37 |

Beograd europskim kreditom gradi autocestu Niš-Priština

FENA Agencije

BEOGRAD, 13. rujna (FENA) - Srbija je s Europskom investicijskom bankom (EIB) potpisala ugovor o gradnji autoceste Niš-Priština, a kosovski je ministar vanjskih poslova Badxet Pacoli reagirao u petak čestitkom Beogradu i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću „na poduzetnosti“, uz ocjenu da će to pridonijeti miru.   

Kosovski šef diplomacije poručio je na Twitteru da je potpisivanje ugovora srbijanskoga ministarstva graditeljstva i prometa s EIB-om o gradnji autoceste Niš-Merdare-Priština "veliki korak ka miru s Kosovom".

Ugovor o zajmu za gradnju te autoceste, koji je u ime vlade Srbije s EIB-om potpisala potpredsjednica vlade i ministrica graditeljstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović, vrijedan je 100 milijuna eura, a potpisan je i ugovor o pomoći od 40,6 milijuna eura za tu prometnicu koja će povezivati jugoistok Srbije i Prištinu.

„Nastavak izgradnje autoceste od Srbije do granice s Kosovom - Merdara, velik je korak ka miru s Kosovom. Čestitam srbijanskoj vladi i predsjedniku Vučiću na poduzetništvu. Mir je jedini način za izgradnju svijetle budućnosti“, poručio je Pacoli na Twitteru, a njegovu su objavu u petak prenijeli i mediji na sjeveru Kosova.

Dužnosnici u Beogradu, među njima ponajprije srbijanski predsjednik Vučić i resorna ministrica Mihajlović, najavljivali su ranije da će autocesta Niš-Priština biti gotova do 2020. godine, ali je Srbija tek sad osigurala dio novca za financiranje.

„Autocesta mira“, duga 77 kilometara, gradit će se na kredit - osim 100 milijuna eura iz zajma od EIB-a te 40,6 milijuna bespovratnih sredstava, Srbija će ostatak osigurati iz državnog proračuna, a znatan dio financirati i kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prenosi Hina.

Ministrica Mihajlović ocijenila je prigodom potpisivanja ugovora o kreditu da autocesta Niš-Priština „osim strateške, ima i političku važnost“.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo