Svijet     | 13.09.2019. 12:51 |

Bivši turski premijer prekinuo odnose s Erdoganom i vladajućom strankom AK

FENA Internet

ANKARA, 13. septembra (FENA) - Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu, nekada najbliži saveznik predsjednika Redžepa Taiba Erdogana, rekao je u petak da daje ostavku iz vladajuče stranke AK i ponovo je kritikovao njihovu vladavinu iako još nije osnovao svoju stranku kao što je to bilo i očekivano.

- Stranka AK, koja je pala pod kontrolu male grupe ljudi, više nema mogućnost da bude rješenje problema naše zemlje - rekao je Davutoglu na konferenciji za štampu u Ankari, javio je Reuters.

- Očito je da ne postoji interna procjena, da su kanali za pregovore zatvoreni i da ne postoji mogućnost interne promjene - dodao je.

Pet drugih zastupnika podnijelo je ostavku iz stranke AK (AKP) zajedno sa 60-godišnjim Davutogluom. Stranka je ranije poduzela disciplinske mjere protiv njega zbog svojih kritika njihove politike i očekivalo se da će ga uskoro otpustiti.

AKP, koja Turskom vlada od 2002. godine, nije odmah odgovorila javno na ostavku.

Davutoglu je obavljao funkciju premijera između 2014. i 2016. prije nego što se posvađao s Erdoganom. Kasnije je kritikovao Erdogana zbog ekonomske politike AKP-a, suzbijanja osnovnih sloboda i slobode govora.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom