Stranačke aktivnosti     | 13.09.2019. 12:19 |

Saopćenje za javnost Naša stranka

FENA Saopćenje

Vlada Federacije BiH ispunila je dio zahtjeva zeničkih rudara. Plate će im biti isplaćene i bit će im deblokiran račun.

U Našoj stranci smatraju da se radi o kratkoročnoj kupovini socijalnog mira.

„Rudari RMU Zenica su štrajkovali s punim pravom i njihove zahtjeve u potpunosti podržavamo. Međutim, Vlada FBiH ih zamajava. Dug rudnika prema Poreskoj upravi Federacije BiH iznosi blizu 500 miliona KM. Iznos koji će Vlada uplatiti na račun RMU Zenica je oko sedam miliona i odnosi se samo na uplatu doprinosa na plate zaposlenih u tom rudniku. Šta s ostatkom duga? Tim ostatkom nisu oštećeni samo rudari, nego i penzioni fond kao i svi poreski obveznici. Rudnici taj dug nisu u stanju vratiti, a on će se, sve su prilike, gomilati još više“, kaže Nasiha Pozder, federalna zastupnica Naše stranke.

U tom slučaju desit će se gašenje rudnika, masovno gubljene poslova, a rudnike neće htjeti niko ni kupiti jer zbog zastarjelosti njihove tehnologije kao i nagomilanih dugovanja neće biti privlačni nijednom kupcu.

Pozder predlaže rješenje: „U cilju sprečavanja socijalne katastrofe Vlada Federacije BiH i Elektroprivreda BiH moraju pod hitno krenuti u restrukturiranje svih rudnika u Federaciji BiH. Nema sumnje da to mora značiti i poboljšanje uslova rada u rudnicima i osavremenjivanje tehnologije kojom se u rudnicima radi i novu sistematizaciju radnih mjesta i sve ono što restrukturiranje neke firme podrazumijeva. Međutim, mi moramo znati da ni to nije konačno rješenje.“

Čak i kad bi u dogledno vrijeme uz sve navedene poduzete mjere rudnici počeli poslovati stabilno, pa čak i da postanu profitabilni, ulaskom BiH u Evropsku uniju u vrlo kratkom roku svi do jednog bi bankrotirali.

„Neozbiljne su tvrdnje i premijera Federacije i savjetnika direktora Elektroprivrede i sve nadležne za nadzor poslovanja nad rudnicima kad tvrde da je pad profitabilnosti našeg energetskog sektora uzrokovan zahtjevima Evropske energetske zajednice.

Neozbiljne su, jer mi te zahtjeve nismo ni počeli ispunjavati. Nakon što se naši rudnici stabilizuju da posluju u skladu sa zahtjevima naše države, tek tada će biti u stanju početi odgovarati na zahtjeve Evropske energetske zajednice.

Ulaskom u EU, naši rudnici bi morali plaćati naknadu za proizvodnju stakleničkih plinova koja bi se na godišnjem nivou mjerila milijardama eura. Naši rudnici, kao što znamo, trenutno nemaju da uplate doprinose na plate svojim uposlenicima“, riječi su zastupnice Pozder.

Prije svega, kao što je navedeno, rudnici moraju stabilizirati svoje poslovanje u skladu s uslovima poslovanja u BiH. Nakon toga, predlaže Pozder, neophodno bi bilo početi izdvajati naknade za emisiju stakleničkih plinova koje bi bile usmjeravane na eksploataciju obnovljivih izvora energije. Također, rudnici uglja bi morali uraditi dodatne napore na smanjenju emisije stakleničkih plinova kako bi unutar EU plaćali manje naknade zbog njihove proizvodnje. Tek tada mogli bi se nadati opstanku.

Ona, za početak, poziva i Vladu i Elektroprivredu i sindikate da objektivno informišu i rudare i javnost o dubini problema u kojem se rudnici uglja nalaze. U suprotnom rudnike uglja zadesit će sudbina Aluminija s tim što će biti ugrožena egzistencija višestruko većem broju ljudi.

Ono što smatra važnim za naglasiti jest da su sankcije odgovornih za stanje u rudnicima neophodne kako bi stvar krenula s mrtve tačke, a odgovorni se nalaze i u Vladi i u Elektroprivredi i u upravama rudnika. Također, Pozder skreće pažnju i na licemjeran odnos Vlade i Poreske uprave FBiH: „Dovoljno je da privatnik ne izda fiskalni račun kupcu i da mu zatvore firmu. I dobro je što je tako. Međutim, isto treba vrijediti i za firme kojima je Vlada vlasnik, u suprotnom to je Vlada koja je sama sebi svrha i u suštini antigrađanska.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo