Ekonomija     | 11.09.2019. 14:00 |

U Banjoj Luci i Bihaću održane prezentacije za investitore iz dijaspore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - USAID Projekat "Diaspora Invest" je, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, održao prezentacije u Bihaću i Banjoj Luci o pristupu programu grant podrške za kompanije koje su pokrenute od članova i članica bh. dijaspore ili imaju druge direktne poslovne veze sa dijasporom.

Istaknuto je da je kroz programe tehničke podrške i dodjele bespovratnih sredstava USAID Projekta "Diaspora Invest" prošlo više od 60 kompanija, a riječ je o firmama u kojima članovi dijaspore imaju najmanje 25 posto udjela u vlasništvu ili su razvijane kroz direktne i dokazive poslovne veze sa dijasporom.

- Dakle, dijaspora im je omogućila pristup međunarodnim tržištima, zajedno su razvijali ponudu, pronašli strane investitore i slično. Uslov je također da su kompanije mlađe od tri godine u trenutku raspisivanja ovog poziva - poručili su iz USAID Projekta "Diaspora Invest". 

Također, navedeno je da su rukovodstva dviju privrednih komora partnerstvom na info sesijama potvrdila spremnost da radi na ohrabrenju dijaspore na ulaganje i povezivanje sa  mrežom iseljeništva širom svijeta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zelenski pohvalio ukrajinsku dijasporu, predložio uvođenje dvojnog državljanstva

FIPA - Dvanaest nagrađenih kompanija uložilo 595 miliona KM, te zapošljavaju 5.500 radnika u BiH

USAID okupio predstavnike 35 kompanija na radionici o tranziciji porodičnog biznisa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana