Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 12:55 |

Dodik: Dobro je što je novi komesar EK za proširenje iz Mađarske

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.septembra (FENA) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen s nizom unutrašnjih pitanja, koje treba da riješi u okviru same Evrope, prije svega migracije, euro, Brexit, koji je veoma teško pitanje te da će se, očigledno, tamo usmjeravati njihova politika.

-Što se tiče politike proširenja treba biti jasno da je značajna grupacija oko predsjednika Francuske Emanuela Makrona protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići, dok Evropa ne riješi svoje pitanje – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajući izbor bivšeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanja (László Trócsányi) za novog komesara za susjedstvo i proširenje u sklopu Evropske komisije, kazao je da se raduje sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, a posebno s komesarom za proširenje.

-Mislim da je veoma važno da dolazi iz Mađarske, jer imaju bolji senziblitet za Balkan, nego neke druge zemlje i da u tom pogledu mogu da izrazim zadovoljstvo – rekao je Dodik i dodao da ne poznaje Tročanja.

Ponovio je da su resursi i podrška Evropske komisije za proširenje značajni, a RS mora, kako je dodao, da reguje na sve izazove koji su pred njom, uključujući i populacione, kojima je, tvrdi, u značajnom mjeri "doprinijela zapadna Evropa, koja želi radna mjesta".

-Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti, jer ima niz problema, od socijalnih, pa što ne reći i vjerskih i da se oni polako orijentišu na zaustavljanje migranata koji dolaze iz zemalja srednjeg i dalekog Istoka i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmjere ovdje, na zemlje koje bi sutra trebalo da budu članice EU – ustvrdio je Dodik.

Kaže da treba sarađivati s Evropom, "ali je problem jer BiH nema svoje institucije".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Belgijsko predsjedništvo EU i Evropska komisija pozivaju na hitnu akciju za zaštitu prava palestinske djece

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Ćudić: BiH mora iskoristiti novi zamah na evropskom putu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom