Svijet     | 11.09.2019. 08:11 |

Propali pregovori o formiranju vlade, Španija na rubu prijevremenih izbora

FENA Internet

MADRID, 11. septembra (FENA) - Nakon što su u utorak propali novi pregovori oko formiranja vlade između lijevog centra PSOE premijera Pedra Sáncheza i manjinske lijeve formacije Unidas Podemos, Španija je došla na rub prijevremenih izbora.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je na izborima u aprilu najviše glasova no nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Nakon toga je sedmicama vodila bezuspješne pregovore sa srodnim Unidas Podemosom a njihovo neslaganje je došlo do usijanja u julu kada su se otvoreno optuživali za Sánchezov poraz prilikom parlamentarnog glasovanja o vladi.

Nakon ljetnih praznika su se dvije formacije opet sastale no njihov susret prošle sedmice završio je neuspjehom. PSOE  više ne nudi mjesto koalicijskog partnera Unidas Podemosu u potencijalnoj vladi na čemu ovi insistiraju.

U utorak su nanovo pokušali usaglasiti stavove, no nakon četiri sata dugih pregovora njihovi predstavnici su izašli iz španskog parlamenta u Madridu pa rekli novinarima kako su stavovi isti kao i ranije.

Ako parlament ne glasa za lidera socijalista Pedra Sancheza za premijera do 23. septembra, bit će novi parlamentarni izbori 10. novembra, prenosi Euronews.

"Ne vidimo način za postizanje dogovora", rekla je učesnica pregovra PSOE-a Adriana Lastra, pozivajući Podemos da ponovno razmotri svoj zahtjev da postanu dio koalicijske vlade.

"PSOE (Socijalistička partija) ne kreće se od svoje ideje o postojanju jednopartijske vlade, kao da ima punu većinu. Ako ne prihvatimo tu ideju, rekli su nam da više neće biti sastanaka", rekao je Podemosov pregovarač Pablo Echenique, dodajući da  to vodi ka izborima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo