Svijet     | 10.09.2019. 11:07 |

Masovne grobnice pronađene u Raki dvije godine nakon što je ISIS protjeran

FENA Internet

RAKA, 10. septembra (FENA) - Komšije su prijavile žestoki smrad koji je dolazio iz susjedne kuće. Ta kuća je terorističkoj Islamskoj državi služila kao škola za podučavanje djece, a ostala je netaknuta otkako su njeni pripadnici protjerani iz ovog sirijskog grada prije dvije godine. Trava je obrasla oko napuštenog auta koje je bilo smješteno u dvorištu.

Čak i prije nego što su prve ekipe osjetile mekano tlo pod nogama u dvorištu, znali su šta se nalazi ispod - bila je to još jedna masovna grobnica u Raki, nekadašnjoj prijestolnici samoproglašenog "hilafeta", piše Associated Press.

Dva tijela su izvučena na prvi dan ekshumacije. Za nekoliko dana taj se broj popeo na 20, među kojima su bile žene i djeca, a njihova tijela su poredana jedno na drugu u rupama u dvorištu.

Ovo otkriće, kojem su svjedočili novinari Associated Pressa tokom vikenda, predstavlja 16. masovnu grobnicu u Raki otkako su pripadnici Islamske države odatle protjerani u ljeto 2017. I dok stanovnici Rake polako obnavljaju svoje kuće, grobnice u dvorištima, parkovima i razorenim zgradama su tmuran podsjetnik na horor koji su počinili militanti i masovno nasilje naneseno ovom gradu kako bi se oni uklonili.

Za vrijeme svoje vladavine, ekstremisti su izvršavali masovna ubistva, javna odrubljivanja glava i druga zvjerstva. Žene i muškarci optuženi za preljubu kamenovani su na smrt, dok su muškarce za koje se smatralo da su homoseksualci strmoglavili sa vrhova zgrada i zatim zasipali kamenicama.

A još više ljudskih žrtava je uslijedilo tokom višegodišnje zračne i vojne kampanje za oslobađanje Rake, koju su vodile kurdske snage potpomognute zračnim napadima iz koalicije pod vodstvom SAD-a. Ove kampanje su uništile gotovo 80 posto grada.

Do sada je 5.218 tijela ekshumirano iz masovnih grobnica i iz ruševina razorenih zgrada oko Rake. Od toga, oko 1.400 pripadaju ISIS-u, koji su identificirani po odjeći, a među njima je bilo i stranaca. Oko 700 osoba su identificirali njihovi najmiliji, uglavnom zbog toga što su oni zakopali tijela.

Ograničeni resursi su usporili potragu i otežali utvrđivanje uzroka smrti većine. Ali, oni koji su ubijeni su stradali u zračnim napadima, eksplozijama mina, masovnim ubijanjima ili su to bili pripadnici ISIS-a ili njihove žrtve. Neki nedavno ekshumirani imali su lisice na rukama.

Žrtave čija tijela su pronađena u posljednjoj masovnoj grobnici vjerovatno su ubijene u zadnjim danima žestoke bitke za Raku, a pokopani su u žurbi tokom sukoba. Kuća posljednje pronađene masovne grobnice se nalazi u Beduinskom distriktu u Raki, poprištu zadnjeg uporišta ISIS-a. 

Najmanje dvije masovne grobnice pronađene su na otvorenim prostorima u gradu - javnom parku i kompleksu za vojnu obuku - i na rubovima grada, gdje su borci sahranili svoje ili ljude koje su ubili. U grobnici u parku bilo je najmanje 1.400 tijela. 

Raka je bila sjedište samoproglašenog hilafeta ISIS-a, koji se na vrhuncu moći 2014. godine protezao preko trećine Sirije i Iraka. Ove godine, posljednje selo koje je ta grupa držala je vraćeno, iako su militanti i dalje prisutni duž granice i povremeno vrše napade.

U osmogodišnjem ratu u Siriji, više od 100.000 osoba je uhapšeno, oteto ili nestalo, a prema izvještaju Ujedinjenih nacija, uzrok nestajanja većine njih je sirijska vlada. Na desetine hiljada je nestalo u masovnim grobnicama, a mnogi su žrtve ISIS-a. Prema izvještajima rodbine, najmanje 2.000 je nestalo samo u Raki, mada ni ovaj broj ne predstavlja stvarno stanje jer su mnoge porodice odustale od traženja.

Međunarodne organizacije za ljudska prava kažu da su zabrinute da lokalne forenzičke grupe ne dobivaju potrebnu podršku, stručnost i resurse. Identificiranje nestalih i očuvanje dokaza za moguće krivično gonjenje presudno je za budućnost Sirije, kažu oni.

- Najgore što sam u životu vidio u ovim grobnicama je kada je jedan čovjek došao da traži svoje dijete, ali ga nije mogao naći - rekao je Hvaidi Munavakh, jedan od kopača u grobnicama.

Radio je na devet masovnih grobnica u Raki. Iz jedne je izvukao svoju rodicu, ženu ubijenu u zračnom napadu tokom posljednje bitke za grad.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo