Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 15:38 |

Promocija fotomonografije 'Prašume Bosne i Hercegovine' na ANU BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Fotomonografija pod nazivom "Prašume Bosne i Hercegovine" rađena je nepune tri godine, a obuhvatila je motive i aspekte jedanaest prašuma i jednog šumskog rezervata koji su izuzetno bogati biljnim i životinjskim svijetom - izjavio je za Fenu jedan od njenih autora Azer Jamaković.

Pored Jamakovića autori fotomonografije su Muhamed Smailhodžić i Almin Tabak, a urednik izdanja je akademik Vladimir Beus.

Povodom Svjetskog dana prašuma koji se obilježava 14. septembra, Akademija nauka i umjetnosti BiH (Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka - Odbor za prirodne resurse) u saradnji sa Udruženjem inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH organizuje u četvrtak promociju ove fotomonografije na ANU BiH u Sarajevu.

- Fotomonografija je izdata sa ciljem upoznavanja najšire javnosti sa prašumama u BiH, a sadrži i osnovne informacije gdje se nalaze, njihove površine, te kakav je njihov trenutni status. Pored autora učestvovali su profesori sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa određenim brojem fotografijama, kao veliki broj kolega iz preduzeća šumarstva u Federaciji i RS – naveo je Jamaković.  

Projekt je realizovan od 2016. i sufinansiran od Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a realizator aktivnosti je bilo Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pašalić Kreso: Tekst o 'Safer' učenju u najmanju ruku zbunjujući, ako ne i šokantan

Pokrenut projekt 'Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u BiH'

ANUBiH usvojila apel za prestanak neprijateljstava i stradanja civila i djece u Gazi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana