Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 12:08 |

Društvo novinara BiH osudilo napad novinara N1 Adija Bebanića

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Društvo novinara BiH osudilo je jučerašnji napad na novinara N1 Adija Bebanića i očekuje da će prema napadaču biti preduzete zakonom predviđene mjere.

- Iako su događaji oko jučerašnje Povorke ponosa u Sarajevu, kao i skupovi protiv Povorke, generalno prošli bez incidenata, te pokazali da je u BiH moguće raspravljati i o osjetljivim temama uz visok stepen tolerancije i spremnosti na prihvatanje drugačijeg, Društvo novinara BiH sa žaljenjem konstatira da ni ovi događaji nisu mogli proći bez novog slučaja napada na predstavnike medija - navodi ova asocijacija u saopćenju za javnost.

Prema informacijama kojima Društvo novinara BiH raspolaže, tokom jučerašnjeg prostesta protiv Povorke u centru Sarajeva došlo je do napada na kolegu Adija Bebanića, novinara televizije N1, tačnije do fizičkog kontakta sa građaninom, navodno nezadovoljnim načinom izvještavanja televizije N1.

Istovremeno, navode da je brzom intervencijom policije spriječen je teži incident, te da je slučaj evidentiran putem službene zabilješke.

- Očekujemo da će prema napadaču biti preduzete zakonom predviđene mjere, a javnost još jednom pozivamo da poštuju predstavnike medija i svoje eventualno nezadovoljstvo nečijim izvještavanjem izražavaju na primjeren način - navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja novinara BiH podsjećaju da su su sloboda izražavanja i medija osnovni temelji demokratije, bez čega je u društvu nezamisliva normalna rasprava o bilo kojoj temi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Arnes Grbešić i Selma Melez dobitnici nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu

Društvo novinara BiH raspisuje Konkurs za nagrade i priznanja za 2022. godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo