Bosna i Hercegovina     | 06.09.2019. 13:31 |

Priručnik o policijskom postupanju kod krivičnih djela nad LGBTI osobama(VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Bez obzira na mišljenje o LGBTI populaciji, na ideološki, vjerski ili neki drugi stav, bosanskohercegovačko društvo ne smije dozvoliti govor mržnje i nasilje, poručila je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Ona je danas u Sarajevu predstavila publikaciju "Policijsko postupanje u slučajevima krivičnih djela počinjenih iz mržnje nad LGBTI osobama: Obuka za profesionalni policijski odgovor'', gdje je kazala da priručnik predstavlja sredstvo za obuke, profesionalan policijski odgovor na govor mržnje koji je, kako je navela, evidentno prisutan u bh. društvu.

- Objavljianje ovog priručnika proisteklo je iz potrebe da skrenemo pažnju nadležnih organa i javnosti na pitanja prevencije i zaštite krivičnih djela počinjenih iz mržnje - naglasila je Filipović-Hadžiabdić.

Zahvalila je Islamskoj zajednici u BiH koja je pozvala na nenasilje tokom povorke ponosa planirane u nedjelju.

- Naši privatni stavovi ili vjerski su samo naši stavovi - istakla je Filipović-Hadžiabdić.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Suvada Kuldija je naglasila važnost edukovanih policijskih službenika.

Podsjetila je na edukaciju od prije dvije godine, u okviru koje su predstavnici Sarajevskog otvorenog centra razgovarali s policijskim službenicima te predstavili probleme sa kojima se susreću.

- Vrlo je bitno da imamo osobe koje razumiju problem i da imamo informisanu javnost u pogledu ovih krivičnih djela - rekla je Kuldija.

Objavljivanje priručnika rezultat je saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH sa Odjeljenjem za seksualnu orijentaciju i rodni identitet (SOGI Unit) Vijeća Evrope u Strazburu.

Pogledajte http://fena.ba/video/3352/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1sfGxRREnwkHeWUBVfR7N09sRByOwfKen?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Slovačka ministrica kulture Šimkovičová: 'LGBTI+ organizacije više neće parazitirati na novcu iz resora za kulturu'

Predstavljen priručnik 'Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji'

Homofobični napadi u Francuskoj porasli su za skoro 30 posto prošle godine

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!