Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 19:58 |

Pred 'Paradu ponosa', u Sarajevu otvorena izložba "Gdje ljubav nije dozvoljena"

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Izložba fotografija „Gdje ljubav nije dozvoljena“ („Where Love is Illegal“) otvorena je večeras povodom predstojeće prve 'Parade ponosa' LGBTI populacije u Bosni i Hercegovini.

Na fotosima su portreti osoba koje je uslikao međunarodno nagrađivani autor Robin Hammond u zemljama u kojima su članovi LGBTI zajednice progonjene i ugrožene, a pored svake fotografije su tekstovi, lične priče o realnosti kojom žive.

Cilj je osnaživanje fundamentalnih ljudskih prava, a poruka da ne treba diskriminirati ljude ni na osnovu njihove seksualne orijentacije, rečeno je na otvorenju.

Organizatori izložbe su Info centar Eropske unije u BiH i Heinrich Boll Fondacija.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj civilnog društva i prekograničnu suradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH Gianluca Vannini rekao je na otvorenju da su sloboda okupljanja i izražavanja jedna od osnovnih normi Evropske unije te izrazio nadu da će izložbi ovog tipa biti u budućnosti više u Bosni i Hercegovini.

LGBTI zajednica u BiH mora biti poštovana, poručio je Vannini, s pravima zagarantiranim svim članovima društva.

Evropska unija i Delegacija EU u BiH podržavaju prvu 'Paradu ponosa' u Bosni i Hercegovini, zakazanu za nedjelju u Sarajevu, kao i izložbu otvorenu večeras, naveo je ovaj evropski predstavnik.

Izrazio je očekivanje da će 'Parada ponosa' biti dobro posjećena i da će svi učesnici moći dostojanstveno prošetati planiranom rutom, uz podršku građana posmatrača.

Direktorica ureda Heinrich Boll Fondacije u Sarajevu Marion Kraske kazala je da su se organizatori odlučili na večerašnju izložbu jer je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu u kojoj dosad nije održana 'Parada ponosa'.

Izložba, podsjetila je, sinergijom umjetničkog i dokumentarističkog, prikazuje i gej parove u zemljama u kojima istospolne zajednice nisu dozvoljene te govori o životu na koji su tamo prisiljeni članovi LGBTI populacije. Govori i o promjenama u jednom dijelu svijeta, o jačanju poštivanja ljudskih prava te zajednice.

Po riječima Marion Kraske, Bosna i Hercegovina mora početi prepoznavati i poštivati ljudska prava i te grupe.

Članica organizacionog odbora bosanskohercegovačke 'Parade ponosa' Ena Bavčić izjavila je da Bosna i Hercegovina ima napredno zakonodavstvo o ljudskim pravima, ali ne i odgovarajući primjenu.

Predstojeća parada se u svim segmenta detaljno planira u korodinaciji s policijom i dosad nije bilo nikakvih prijetnji organizatorima, ustvrdila je Bavčić.

Ona ističe da LGBTI osobe žive zatvorenije u Bosni i Hercegovini nego u drugim regionalnim zemljama pa predstojeća parada bar može pokrenuti druge ljude na razmišljanja o neželjenom 'skrivanju identiteta' u zajednici koja nije dovoljno tolerantna prema načinu života LGBTI osoba.

Skrivanje stvari "pod tepih" nije dobro i učesnici 'Parade ponosa' žele poručiti drugima da su i oni ljudi, braća, sestre, rođaci, prijatelji, zaključila je Bavčić.

 Izložba „Gdje ljubav nije dozvoljena“ otvorena je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti do 11. septembra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Slovačka ministrica kulture Šimkovičová: 'LGBTI+ organizacije više neće parazitirati na novcu iz resora za kulturu'

Otvoren Posjetiteljski centar Gračine, prvi 'in situ' muzej u Hercegovini (VIDEO)

NAFF postao punoljetan: Otvoreno 18. izdanje u Neumu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo