Bosna i Hercegovina     | 04.09.2019. 17:26 |

Nastavak suđenja za zločine počinjene u Oborcima kod Donjeg Vakufa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Na suđenju za zločine počinjene u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, svjedok odbrane je izjavio da se optuženi Milorad Glamočak 13. septembra 1995. nalazio u komandi 11. mrkonjićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Dušan Popadić, nekadašnji referent za operativno-nastavne poslove u Mrkonjićkoj brigadi, ispričao je da je komanda ove brigade bila smještena u selu Oborci, a ostale jedinice u okolnim kućama u istom mjestu.

Svjedok je kazao da je Milorad Glamočak zvani Kralj bio komandir Izviđačkog voda u brigadi, da ga odranije poznaje kao bivšeg fudbalera i sportistu, kao i da se radi o dobrom, primjernom vojniku koji nikada nije kršio vojnu disciplinu.

Kako se prisjetio Popadić, on je 13. septembra 1995. u jutarnjim satima došao u komandu, ali je referisanje bilo završeno te mu je saopćeno da se brigada povlači.

- Kada sam stigao, zatekao sam Glamočaka, potom načelnika veze i jednog od pomoćnika načelnika štaba. Osim Glamočaka, nisam vidio nikoga iz Izviđačkog voda. Rekao mi je kako mu je komandant saopćio da bude tu u slučaju povlačenja - kazao je Popadić.

Svjedočenje je nastavio rekavši kako “Glamočaka vidi sve vrijeme dok se nalazio u komandi”, nakon čega se on povukao u poslijepodnevnim satima.

- Vidim ga u dežurani, u sali za referisanje, na klupi ispred, uđe, popričamo… Sve je to na velikom prostoru, isti vidokrug - izjavio je svjedok.

Popadić je dodao da ne zna kada su se povukli pripadnici Izviđačkog voda, da kada je pošao da se povlači prema Komaru, nije čuo rafalnu paljbu, ali da je nakon dva mjeseca u Banjoj Luci čuo za stradanje radnog voda u Oborcima.

Svjedoku nije poznato da je bilo ekscesa Izviđačkog voda i ostalih pripadnika brigade s radnim vodom, niti da su mu se oni pri izvođenju radova žalili na to.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je rekao kako misli da u komandi iza njega niko nije ostao, ali da su ga dan kasnije na planini iza mjesta Hamamdžići neki sustigli, kao i da Glamočak s njim nije napustio Oborke.

- Radni vod je bio smješten u nekom objektu u Oborcima. Kopali su rovove za rezervne položaje. Taj dan niko od njih nije išao na liniju - kazao je svjedok i naveo da nije znao gdje je bio smješten Izviđački vod.

Glamočaku se, skupa s Brankom Čigojom, Željkom Todićem i Sašom Boškićem, sudi za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. u Oborcima. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjičke brigade VRS-a.

Odbrana optuženog Čigoje je među materijalnim dokazima uložila akte iz augusta 1995. kojima se proglašava ratno stanje na području koje pokriva Prvi krajiški korpus VRS-a, kao i dokument o kretanju vojske na potezu Donji Vakuf - Komar, kojim žele, kako su rekli, dokazati prisustvo više jedinica.

Nastavak suđenja je 11. septembra, prenosi BIRN BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana