Bosna i Hercegovina     | 04.09.2019. 16:35 |

Krešić: Državne institucije moraju preuzeti upravljanje ilegalnim migracijama

FENA Saopćenje

MOSTAR, 4. rujna (FENA) - Zamjenik ministra sigurnosti BiH i voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a Mijo Krešić smatra kako je potrebno što prije uspostaviti funkcionalnu vlast kako bi Bosna i Hercegovina mogla odgovoriti na sve izazove koje nose ilegalne migracije i biti pouzdan partner međunarodnim institucijama u rješavanju tih i drugih sigurnosnih problema.

- Važna je i komunikacija unutar država regije koja je izostala ili nije kvalitetna, a bez čega je teško napraviti pravi odgovor i smjernice u upravljanju ilegalnim migracijama. Državne institucije moraju u punom kapacitetu preuzeti upravljanje ilegalnim migracijama i financijskim sredstvima koje stižu iz EU - istaknuo je Krešić.

Po njegovim riječima, u odnosu na prošlu godinu značajno je povećan broj ilegalnih migranata koji dolaze iz pravca Crne Gore i Srbije i koji su otkriveni izvan graničnih prijelaza u pokušaju prelaska bh. granice, što znači da BiH očekuju još veći izazovi koji mogu dodatno narušiti sigurnosnu situaciju, priopćio je Ured za informiranje HNS-a.

- Moraju se uvažiti potrebe Granične policije BiH i osigurati značajan broj novih policijskih službenika kako bi ova institucija odgovorila svim izazovima s kojima se susreće. Graničnu policiju i Službu za poslove sa strancima moramo dodatno ojačati jer su ove dvije institucije najviše izložene. Proces ilegalnih migracija neće brzo biti zaustavljen - istaknuo je Krešić.

Krešić je upozorio na problem nepoznavanja identitet osoba koje ulaze u BiH te na činjenicu da sve više ilegalnih migranata čine kaznena djela što u nekim slučajevima završava i smrtnim posljedicama.

- Zbog toga je dosljedna primjena zakona važna i nikako ne smije humanitarni aspekt ilegalnih migracija biti ispred sigurnosnog. Sve policijske i sigurnosne agencije moraju uložiti dodatni angažman u borbi i suzbijanju organiziranog kriminala i krijumčarenja ilegalnih migranata - poručio je Krešić.

Dodao je kako je za HNS i HDZ BiH neprihvatljivo jednostrano donošenje odluka o uspostavi prihvatnih centara bez dogovora s lokalnim vlastima, a posebno na području gdje žive većinski hrvatsko stanovništvo.

- Na način kako se to do sada radilo nikada se neće doći do kvalitetnog rješenja - kazao je Krešić, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obustavljen postupak protiv HNS-a za utakmicu s Armenijom

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a zbog Armenije

HNS daje podršku Luki Modriću i Dejanu Lovrenu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo